Jump to content

nagła, żenująca prędkość połączenia wifi na Netgear r7500

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest Łukasz Socha,

Recommended Posts

Guest Łukasz Socha

witam ponownie,

 

coś z każdą chwilą pogarsza mi prędkość linku i transfery pomiędzy komputerem z kartą pce ac68, a ww. routerem.

pisałem jeszcze dziś w innym temacie, że osiągam transfery do 75 MB/s na odległości dobrych 10 m w bloku.

po powrocie do domu, prędkość jaka udaje mis się uzyskiwać to maks 40 MB/s.

 

prędkość pomiędzy routerem, a stojącym 1m przed nim laptopem z karta intel ac7260 osiągała maks. 10 MB/s pomimo dobrego linku na poziomie 750-866 Mbit/s

 

router zresetowałem do ustawień fabrycznych 30-30-30 i niby laptop osiąga 30 MB/s, ale stacjonarka nie przekracza 40 MB/s.

rutek z kompem stacjonarnym łączy się maksymalnie 351 Mbit/s, a spadać potrafi do 117...

 

wkurza mnie od początku to cudo od netgeara, a potęguje to fakt, że posiadany jeszcze w domu router asus rt68 postawiony obok łączy się z pce ac68 na poziomie 702 Mbit/s.

 

o co w tym wszystkim chodzi???

 

p.s. jak myślicie czy można wysłać taki router do fipro na oddanie/gwarancję?

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

p.s. jak myślicie czy można wysłać taki router do fipro na oddanie/gwarancję?

jeśli wyeliminujesz z tej sprawy możliwość błędów sterownika karty, samego OS lub błędnych ustawień routera to tak, wysyłaj na serwisu. 

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

badam dalej...bez względu na system, bo badam w różnych konfiguracjach jest źle.

 

np połączone kablem pod netgeara dwa komy stacjonarne - kopiowanie po LAN to 85-95 MB/s

te same dwa kompy podłączone pod netgeara po wifi 5GHz ac - kopiowanie na kompa z PCE-AC68 - 50-60 MB/s

kopiowanie na laptoka z AC7260 - 30 MB/s

 

jak podłączam je pod 'starego' asusa to po lanie mam stałe 110 MB/s

Po wifi podobnie do netgeara.

 

przy czym wczoraj na natgearze w trudniejszych warunkach, bo schowanym na półce w szafce rtv osiągałem około 65-75 MB/s(było lepiej niż na asusie)

 

coś go blokuje...mam tez wrażenie,że zrestartowanie routera netgear na chwilę poprawia sytuację.

downgrade'owałem FW na jedno oczko starszy - bez zmian. oczywiście potem reset 30-30-30

 

połączony z asusem rt68 w trybie media bridgle, pomimo, że asus wrt pokazuje link 1300Mbit/s - nie poprawia transferów. nie ogarniam tego, bo gdyby nie było lepiej, to bym się nie czepiał.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a wachlowanie sterownikami przynosi jakieś efekty ? jak ustawiasz kanały w paśmie 5GHz ?

Link to post
Share on other sites
  • Solution
Guest Łukasz Socha

okiełznałem gada, choć byłem już bliski odesłąnia go do fipro...ale po kolei:

jeśli ktoś zamierza w ogóle przesiadać się z ASUS rt-ac68 na Netgeara to niech przemyśli sprawę dwa razy, albo i trzy. Generalnie nie ma żadnego boosta wydajnościowego, może niewielki. Gdybym nie miał juz sprzedanego ASUSa to bym przy nim został.

jeśli jednak zdecydujecie się z niego korzystać to na starcie sugeruję odznaczyć w opcjach enable beamforming - mocno obniża wydajność.

po zmianie miejsca routera na szafę w łazience, która jest mniej więcej w centrum mieszkania, połączony z kartą ASUS PCE-AC68 osiągam takie wyniki(nieco niższe pokazuje nastester 1.7

89dc73ab308b3321gen.jpg

średnio wychodzi powyżej 90MB/s przy kopiowaniu z HTPC podłączonego kablem (5-7m) z routerem.

odległość komputera stacjonarnego od routera w linii prostej to 6-7 metrów, 2 ściany i rzeczona szafa.

temat do zamknięcia.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Temat zamykam jako rozwiązany.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • Tom.O
      By Tom.O
      Zmieniłem router Asusa na Netgear R7800. Wgrałem najnowsze oprogramowanie Voxel. (https://www.voxel-firmware.com/Downloads/Voxel/html/r7800.html)
      Przy kopiowaniu plików przez internet z jednego Synology na drugie (SFTP) zrywa połączenie.
      W sieci lokalnej działa stabilnie. (po Wifi przerzucałem pliki >20GB i transfery >90MB/s)
      Mam ustawione QOS.
      Jak sprawdzić gdzie leży przyczyna?
       
    • jacekb1
      By jacekb1
      Stworzyłem dwie sieci WiFi, zrobiłem vlan dla gości i logowanie przez captive portal i w zasadzie wszystko działa ale...
      Niech mi to ktos wyjasni bo nie rozumiem:

       
      Podlaczonych 4 klientow, 2 user i 2 guest, czemu wszyscy sa guest ?
      Jeszcze inaczej jest w dashboard'ie, ilu bym klientow nie podlaczyl to zawsze sa pokazywani i tu i tu. Nie powinno byc Clients 4, Guests 2 ?
       

       
      Chyba nie tak to powinno wyglądać ?
    • luky
      By luky
      Cześć,
      Jest parę podobnych tematów na forum, ale nie rozwiewają moich problemów i wątpliwości.
       
      Planuję wykupić usługę Internetu na światłowodzie w Orange 1Gb lub Multimedii 1,2Gb, czy któregoś dostawcę odradzacie ?
      Czy do routerów w/w firm (a przede wszystkim Multimedii) można podpiąć inny sprzęt z agregacją łączy, aby wykorzystać pełną moc łącza (np. do  dwóch portów LAN routera multimedii podłączamy inny router i ustawiamy na nim link aggregation)? Sprzęt operatora jest mało wydajny, po blokowany (chyba wszędzie zablokowany tryb bridge mode) oraz z bardzo kiepskim WiFI w moim przypadku, doświadczenie z Funboxem 2.0.
       
      W przypadku Orange wiem, że jest możliwość zastosowania ONT – terminalu światłowodowego i podpięcie bezpośrednio swojego sprzętu, ale w przyszłości jak by się zwiększyła prędkość łącza, to wtedy pozostaje mi tylko opcja router od dostawcy + mój sprzęt (aby go nie wymieniać co 2 lata) połączony przez link aggregation. Zależy mi na przyszłościowym rozwiązaniu. Wiem, że w elektronice są stale jakieś nowinki, ale bez przesady ?, nie wymieniam sprzętu co miesiąc ?.
       
      Potrzebuję rozsiać sygnał wifi (12 urządzeń) prawie po "całym" domu (3 piętra) + LAN 4 pokoje + przyszłościowo NAS Synology (agregacja).
      Router od dostawcy jest w rogu budynku na środkowym piętrze.
      Skrętka jest prawie w każdym pokoju, więc problemu z kablami nie ma.
      Dodatkowo przydała by się obsługa sprzętowa AES-NI do VPNa, nie wszystkie urządzenia by z tego korzystały i okazjonalnie.
       
      Proszę o informacje co zmienić, co wybrać czy pójść w innym kierunku. 
      I wersja:
      router Orange/Multimedia -> Asus RT-AX88U (połączony przez link aggregation z routerem dostawcy), znajduje się na pierwszym piętrze + 2szt Asus ZenWiFi model AC lub AX (połączone przez LAN do RT-AX88U) ustawione na parterze i drugim piętrze
      Czy przy takiej konfiguracji, RT-AX88U nie będzie za podwójnym NATem ?
      Chciałbym zainstalować soft Merlina, aby ustawić routing oparty na zasadach dla VPN, ale problemem jest wtedy Mesh z tego co doczytałem ?
       
      II wersja:
      router Orange/Multimedia -> Synology RT2600ac (link aggregation) + jakiś switch + 2szt Synology MR2200ac
      Tutaj nie pasuje mi brak AES-NI w RT2600ac i z chęcią poczekałbym na jakąś nowość, ale od dłuższego czasu brak info, a trochę czas naciska, bo używać sprzętu od operatora przez parę miesięcy to trochę lipa przy mojej konfiguracji ? .
      Wyczytałem by postawić pfSense (najbardziej wydajna opcja) tylko do VPN dla kilku urządzeń (tylko ta konfiguracja i w którym miejscu to podłączyć przed czy za RT2600ac ?).
       
      III wersja (nie bardzo orientuję się co jest potrzebne w Ubiquiti, ale podoba mi się zasilanie PoE - mniej kabli):
      router Orange/Multimedia -> UniFi Switch 16 PoE Gen2 (link aggregation) + 3szt UniFi nanoHD lub FlexHD
      + postawienie pfSense do VPN
       
      Inne opcje, czekam na propozycje.
      Dzięki za pomoc.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.