Jump to content

Asus AC68U a dodawanie filmów z napisami

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest brattanek,

Recommended Posts

Guest brattanek

Witam,

 

Od kilku dni posiadam ten router i mam problem z wgraniem napisów na dysk USB. Wygląda to tak jak chcę przeciągnąć film i wgrać na router nie mogę mam "zakaz" na kursorze.

Beznazwy-1.jpg

 

Wiec filmy wgrywam przez FTP i film działa na tv bez problemu. Jak z plikiem avi dogram napisy w formacie SRT to przez FTP napisy sa widoczne, przez explorera nie i na tv rowniez nie. Obstawiam, że jest coś z prawami dostępu ale w opcjach za duzo nie widze.

 

Jaka rada?

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    7

Top Posters In This Topic

  • Administrator

Filmy pobrane przez DownloadMaster np z torrentow ?

napisałem przez Tapatalk

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

A jak ustawiłes konta użytkowników? Wygrywasz jako admin? Folder tworzyles na komputerze czy na routerze? Dysk jest sformatowany w ntfs?

napisałem przez Tapatalk

Link to post
Share on other sites
Guest brattanek

Folder robiłem w panelu routera. Zrobiłem inny test. Pendrive w NTFS z filmem i napisami srt podpięty pod router i uruchomiony jako serwer plików. TV widzi film ale nie odpala napisów. Ten sam pendrive podpięty pod tv i wszystko działa jak należy.

Link to post
Share on other sites
Guest ligeza

Wiele telewizorów ma problemy z obsługą napisów srt poprzez DLNA, to może być powód dla którego TV nie widzi napisów przy pendrivie podłączonym do routera.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a logujesz się jakoś do zasobu ? ustawiłeś uprawnienia czy wszyscy mają pełen prawa odczytu i zapisu ?

Link to post
Share on other sites
Guest brattanek

Ustawienia sa domyslne. W total commanderze podalem login i pass z routera i mam prawa do kopiowania. Natomiast na expolerze nie moge podac danych do logowania (wyglada to jak bym przegladal jako gosc). Admin ma prawa R/W nie widze opcji dodania gościa do media servera.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Admin ma prawa R/W nie widze opcji dodania gościa do media servera.

DLNA nie ma kont do logowania, stream'uje treści do wszystkich kompatybilnych urządzeń w sieci LAN. 

 

Natomiast na expolerze nie moge podac danych do logowania (wyglada to jak bym przegladal jako gosc).

wpsując \\adresIProutera nie ma okienka do logowania SMB ? wyłącz w opcjach dostęp dla gości i powinno się pojawić - wymuszasz wtedy autoryzację.

 

wracając do napisów - plik *.srt z napisami ma taką samą nazwę jak plik z video ?

Link to post
Share on other sites
Guest brattanek

wpsując \\adresIProutera nie ma okienka do logowania SMB ? wyłącz w opcjach dostęp dla gości i powinno się pojawić - wymuszasz wtedy autoryzację.
 

W exploerze wchodzę bez autoryzacji (nie pamiętam czy dałem aby zapamiętał dane do logowania), wchodząc przez chrome podaje logi i pass. Dostęp dla gości wyłączony.

 

Film i napisy w jednym folderze i z tą samą nazwą.

 

Jak w pierwszym poście pisałem. Wchodzą przez FTP napisy są widoczne (logowanie na admina) a otwierając ten sam folder przez explorera widoczny jest tylko film tak jakby pliku srt nie było.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

W exploerze wchodzę bez autoryzacji (nie pamiętam czy dałem aby zapamiętał dane do logowania),

 

wklep w command line : 

net use * /DELETE /Y

i zobacz czy coś się zmieniło ? napisy dorzucałeś jako inny user - np przez ftp ? 

Link to post
Share on other sites
Guest brattanek

wklep w command line : 

net use * /DELETE /Y

i zobacz czy coś się zmieniło ? napisy dorzucałeś jako inny user - np przez ftp ? 

Tak napisy dograłem jako admin przez FTP i są nie widoczne pod explorerem. Co do czyszczenia praw usera zrobię po pracy.

 

 

///edit

 

komenda nic nie poprawila

Edited by brattanek
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

tutaj:

http://192.168.1.1/Advanced_AiDisk_samba.asp

ustaw tak:

openit_1430924351__2015-05-06_165838.png

 

wymusisz logowanie i zobaczysz pliki przez explorer'a

Link to post
Share on other sites
  • Solution
Guest brattanek

Cały czas mam wyłączone logowanie dla gości. Wgrałem merlina, zrobiłem factory reset i dalej przez moj komputer moge wejsc na router na dysk i do folderu z filmem lecz napisow tam nie ma. Jak podepne do laptopa napisy sa.

Tak wygladaja ustawienia:

Beznazwy-11.jpg

Beznazwy-12.jpg

 Po zmapowaniu folderu z filmem napisy sa widoczne:

Beznazwy-13.jpg

 

Po wejscu przez router jest tylko film.

 

EDIT:

 

działa ;) sprawdzalem to na jednym filmie co sie okazalo ma walniete napisy inne działają ;)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

działa ;) sprawdzalem to na jednym filmie co sie okazalo ma walniete napisy inne działają ;)

  :facepalm:

Temat zamykam jako rozwiązany.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • RSK
      By RSK
      Witam.
       
      Czy posiadając router ASUS-a (np. GT-AC5300 lub podobny) oraz stały adres IP można router ustawić tak aby na podłączonym telewizorze oglądać Netflixa z USA ?
    • Greg Marsden
      By Greg Marsden
      Witam wszystkich?
      Od wczoraj posiadam router AX88U, póki co na fabrycznym oprogramowaniu, a rzuciło mi się w oczy spore użycie RAMu oscylujące na poziomie 750-950MB.
      Takie wartości są praktycznie na stałe, z podłączonym dyskiem zewnętrznym 2TB i np. przy zalogowanej jednej komórce, bez innych obciążeń. Czy takie
      obciążenie może wskazywać na jakiś problem, czy to nic dziwnego ? Przesiadłem się z Asusa RT-N18U, gdzie z 256MB Ramu zazwyczaj w użyciu była połowa przy
      takim samym obciążeniu. 
       
    • Borg
      By Borg
      Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ?  ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
      Miałem ochotę spróbować  Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej. 
      Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?.  Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :).  Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.