Jump to content

Netgear r7000 - prawdopodobnie martwy :/

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest admin-i1,

Recommended Posts

Guest admin-i1

Witam, prawdopodobnie uwaliłem router przez lekkomyślność lub (mam nadzieję) może jakieś zmęczenie całym tygodniem.

Od jakiegoś czasu przymierzałem się do zmiany softu na tomato (czytając dobre opinie) jednak powstrzymywałem się z tym ze względu na cenę urządzenia (pomijając że ciągle spłacam raty) i to że po prostu możliwości na domyślnym sofcie mi wystarczały(miałem jedynie zastrzeżenia do interfejsu). Wielokrotnie podmieniałem firmware na openwrt i dd-wrt w tp-linkach i za każdym razem doceniałem alternatywne oprogramownie. Dziś coś mnie podkusiło aby na szybko sprawdzić nowy soft i nie doczytując szczegółów - mówiąc wprost bez przygotowania się do tego. Podobnie jak na filmiku

wgrałem : tomato-R7000-initial.chk

z myślą o tym aby później doczytać : tomato-R7000-ARM--128-AIO-64K

Niestety zabawa zakończyła się na pierwszym pliku, router poza diodą zasilania i podpiętego kabla zamilkł, nie działa radio, wpisywanie na sztywno ,  zarówno zwykły reset jak 30-30-30 nic nie zmienia.  Aby ułatwić powstanie problemu podmiane zrobiłem przez radio :///* (myśląc sobie - co się może stać? , nie pamiętam zaników zasilania itp.) Nie wiem co mógłbym jeszcze z nim zrobić...

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    2

Top Posters In This Topic

  • Administrator

Ustawiłeś statyczny adres IP na karcie? Router w ogóle pinguje?

Niestety ale należało przeczytać instrukcję a najlepiej obejrzec film :) odpowiedź na pytanie "co się może stac" na pewno nie byłaby potrzebna. Jeśli nie poradzisz nic we własnym zakresie, to nie ma co załamywać rąk - netgear zapewnia własny serwis i bez specjalnego ściemniania dostaniesz nowy egzemplarz po zgłoszeniu go na rma.

Link to post
Share on other sites
  • Solution
Guest admin-i1

W pierwszej kolejności wielki dzięki za szybką reakcję i odpowiedź, która dość szybko podsunęła  mi rozwiązanie. Obecnie router ma się dobrze a nawet bardzo - oprogramowanie Tomato jest imponujące, jestem pełen podziwu i uznania dla Pana Michała Rupentala za umiejętności i pracę jaką włożył dla projektu .

Wczoraj ustawiając statycznie interfejs karty wpisałem adresy klasy C (jak na filmiku), nie pamiętając że używam domyślną adresację netgear'a a więc klasy A.
Chociaż to, że zrobiłem upgrade poprzez radio nie było przyczyną, teraz już nie będę ryzykował - tylko kabel, bateria, ups i pełne przygotowanie :)

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Temat zamykam jako rozwiązany.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • podtor
      By podtor
      Cześć, potrzebuję Waszej fachowej pomocy z routerem Netgear R8000. Podczas uruchamiania routera w konsoli TTL pokazuje zamiast tekstu tylko 0x0E 0x0E 0x0E przez 80% czasu, pod koniec uruchamiania (które trwa z 5 minut) wyrzuca trochę tekstu na konsole
       
      console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x18000400 (irq = 117) is a 16550 brd: module loaded loop: module loaded pflash: found no supported devices bcmsflash: found no supported devices Boot partition size = 524288(0x80000) lookup_nflash_rootfs_offset: offset = 0x200000 nflash: squash filesystem with lzma found at block 29 Creating 5 MTD partitions on "nflash": 0x000000000000-0x000000080000 : "boot" 0x000000080000-0x000000200000 : "nvram" 0x000000200000-0x000004200000 : "linux" 0x0000003b4dbc-0x000004000000 : "rootfs" 0x000002200000-0x000002240000 : "board_data" PPP generic driver version 2.4.2 PPP MPPE Compression module registered NET: Registered protocol family 24 PPTP driver version 0.8.5 ...  
      i mam dostęp do routera ale router jest w jakiś dziwnym trybie czyli działa tylko w konsoli TTL.
      Macie jakiś pomysł o co tu chodzi i jak go przywrócić do normalnej pracy?
       
       
       
       
    • Tom.O
      By Tom.O
      Zmieniłem router Asusa na Netgear R7800. Wgrałem najnowsze oprogramowanie Voxel. (https://www.voxel-firmware.com/Downloads/Voxel/html/r7800.html)
      Przy kopiowaniu plików przez internet z jednego Synology na drugie (SFTP) zrywa połączenie.
      W sieci lokalnej działa stabilnie. (po Wifi przerzucałem pliki >20GB i transfery >90MB/s)
      Mam ustawione QOS.
      Jak sprawdzić gdzie leży przyczyna?
       
    • Misiek 2602
      By Misiek 2602
      Witam
      Jestem w trakcie zmiany mieszkania i muszę podpisać nową umowę na internet FTTH do wyboru mam 3 opcje 550Mb, 750Mb, i 1000Mb/s wszystkie w pakiecie z telewizją internetowa. Dostawca zostawia u mnie modem od światłowodu i wyjście RJ-45( nie wiem jaki modem)
      I tu pierwsze pytanie na którą opcję się zdecydować? Do obsługi będzie 2x Tv, konsola, komputer stacjonarny, 3 telefony i 2 laptopy. Tv, konsola i stacjonarka obsługiwana będzie po Lan.
      I tu 2 pytanie jaki ruter do tego dobrać? Mieszkanie 75m2. Cena 500+zl coś mogę dołożyć. Może być używka. Osobiście myślałem nad Netgear r8000 lub tp-link Archer c3200 obydwa używane w podobnej cenie. Dostawca internetu tj JMDI oferuje TP-Link Archer C6 AC1200 za 150zł.
      Dziękuję za wszelkie sugestie.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.