Jump to content

Netgear R7000 - nówka-cegłowka?

Rate this topic


Go to solution Solved by Guest Tokepit,

Recommended Posts

Guest Tokepit

Witam,

Nie czekając na wynik dyskusji w temacie "Wymiana Asusa RT-AC66U na Netgear R7000 - warto?" zaniebyłem wyżej wymienionego Netgeara. Postanowiłem od razu zainstalowac w nim Tomato. Najpierw z Netgear Genie zaistalowałem plik "tomato-R7000-initial.chk" a potem gdy Tomato wystartował - wgrałem "tomato-R7000-ARM--127-AIO-64K.trx". Nie zaznaczałem żadnych checkboxów. Router się zrestartował, po czym zresetowalem go przyciskając spinaczem przycisk Reset na kilkanaście sekund.

Niestety nie wiem czy coś zrobiłem przy tym nie tak ale w tej chwili router się uruchamia a ja nie mogę sie do niego dostać ani przez 192.168.1.1, ani przez "routerlogin.net".

Reset nie działa - tzn, nawet wcisnięty przycisk na 30 sekund nic nie robi. Wyłaczenie i właczenie routera nic nie dało.

 

Na routerze świeci się na biało dioda "właczenia", diody 2,4 Ghz oraz 5Ghz oraz dioda portu do którego jest podpięty komp.

 

Co się stało? Jak to naprawić?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    3

Top Posters In This Topic

  • Administrator

Jak ustawisz statyczne IP router chociaż pinguje?

Link to post
Share on other sites
Guest Tokepit

Jak ustawisz statyczne IP router chociaż pinguje?

masz na myśli by ustawić w połączeniach sieciowych (właściwości karty kompa) adresu 192.168.1.1? Ustawiłem ale dalej nic. Połaczenie kręci i kęci po czym mam ikonę z wykrzyknikiem. Dioda na routerze (dioda portu do którego jest podłaczony komp) migocze tak jakby połaczenie z kompem było.

Edited by Tokepit
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Nie, mam na myśli ustawienie na karcie sieciowej kompa każdego innego adresu z zakresu 192.168.1.x tylko nie 192.168.1.1 B) . Jesli ustawisz statyczne IP, powinien pojawić się ping do adresu routera (192.168.1.1).

 

Połaczenie kręci i kęci po czym mam ikonę z wykrzyknikiem

to znaczy tylko tyle, że nie ma dostępu do internetu 

 

Co się stało?

zamiast spinacza należało obejrzeć poradnik wgrywania tomato na R7000: 

https://youtu.be/w10jLqRmdLM
Link to post
Share on other sites
  • Solution
Guest Tokepit

Jesli ustawisz statyczne IP, powinien pojawić się ping do adresu routera (192.168.1.)

Uff...dostałem się do routera...normalnie jak "małpa w kąpieli". Zaraz dokładnie sprawdzę filmik by znów niczego nie popsuć

Edited by Tokepit
Link to post
Share on other sites
Guest dimson

Trzeba było od tego zacząć [emoji3] ale fajnie że pacjent przeżył. Potestowalem troszkę ostatnia wersję tomato ale ze względu na szybszy transfer po wifi wróciłem do OFW ale może nie dla każdego to jest kluczowe.

Edited by dimson
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Temat zamykam jako rozwiązany :)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • podtor
      By podtor
      Cześć, potrzebuję Waszej fachowej pomocy z routerem Netgear R8000. Podczas uruchamiania routera w konsoli TTL pokazuje zamiast tekstu tylko 0x0E 0x0E 0x0E przez 80% czasu, pod koniec uruchamiania (które trwa z 5 minut) wyrzuca trochę tekstu na konsole
       
      console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x18000400 (irq = 117) is a 16550 brd: module loaded loop: module loaded pflash: found no supported devices bcmsflash: found no supported devices Boot partition size = 524288(0x80000) lookup_nflash_rootfs_offset: offset = 0x200000 nflash: squash filesystem with lzma found at block 29 Creating 5 MTD partitions on "nflash": 0x000000000000-0x000000080000 : "boot" 0x000000080000-0x000000200000 : "nvram" 0x000000200000-0x000004200000 : "linux" 0x0000003b4dbc-0x000004000000 : "rootfs" 0x000002200000-0x000002240000 : "board_data" PPP generic driver version 2.4.2 PPP MPPE Compression module registered NET: Registered protocol family 24 PPTP driver version 0.8.5 ...  
      i mam dostęp do routera ale router jest w jakiś dziwnym trybie czyli działa tylko w konsoli TTL.
      Macie jakiś pomysł o co tu chodzi i jak go przywrócić do normalnej pracy?
       
       
       
       
    • Tom.O
      By Tom.O
      Zmieniłem router Asusa na Netgear R7800. Wgrałem najnowsze oprogramowanie Voxel. (https://www.voxel-firmware.com/Downloads/Voxel/html/r7800.html)
      Przy kopiowaniu plików przez internet z jednego Synology na drugie (SFTP) zrywa połączenie.
      W sieci lokalnej działa stabilnie. (po Wifi przerzucałem pliki >20GB i transfery >90MB/s)
      Mam ustawione QOS.
      Jak sprawdzić gdzie leży przyczyna?
       
    • Misiek 2602
      By Misiek 2602
      Witam
      Jestem w trakcie zmiany mieszkania i muszę podpisać nową umowę na internet FTTH do wyboru mam 3 opcje 550Mb, 750Mb, i 1000Mb/s wszystkie w pakiecie z telewizją internetowa. Dostawca zostawia u mnie modem od światłowodu i wyjście RJ-45( nie wiem jaki modem)
      I tu pierwsze pytanie na którą opcję się zdecydować? Do obsługi będzie 2x Tv, konsola, komputer stacjonarny, 3 telefony i 2 laptopy. Tv, konsola i stacjonarka obsługiwana będzie po Lan.
      I tu 2 pytanie jaki ruter do tego dobrać? Mieszkanie 75m2. Cena 500+zl coś mogę dołożyć. Może być używka. Osobiście myślałem nad Netgear r8000 lub tp-link Archer c3200 obydwa używane w podobnej cenie. Dostawca internetu tj JMDI oferuje TP-Link Archer C6 AC1200 za 150zł.
      Dziękuję za wszelkie sugestie.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.