Go to solution
Solved by Guest j4801,
-
Similar Content
-
By Tom.O
Zmieniłem router Asusa na Netgear R7800. Wgrałem najnowsze oprogramowanie Voxel. (https://www.voxel-firmware.com/Downloads/Voxel/html/r7800.html)
Przy kopiowaniu plików przez internet z jednego Synology na drugie (SFTP) zrywa połączenie.
W sieci lokalnej działa stabilnie. (po Wifi przerzucałem pliki >20GB i transfery >90MB/s)
Mam ustawione QOS.
Jak sprawdzić gdzie leży przyczyna?
-
By jacekb1
Stworzyłem dwie sieci WiFi, zrobiłem vlan dla gości i logowanie przez captive portal i w zasadzie wszystko działa ale...
Niech mi to ktos wyjasni bo nie rozumiem:
Podlaczonych 4 klientow, 2 user i 2 guest, czemu wszyscy sa guest ?
Jeszcze inaczej jest w dashboard'ie, ilu bym klientow nie podlaczyl to zawsze sa pokazywani i tu i tu. Nie powinno byc Clients 4, Guests 2 ?
Chyba nie tak to powinno wyglądać ?
-
By luky
Cześć,
Jest parę podobnych tematów na forum, ale nie rozwiewają moich problemów i wątpliwości.
Planuję wykupić usługę Internetu na światłowodzie w Orange 1Gb lub Multimedii 1,2Gb, czy któregoś dostawcę odradzacie ?
Czy do routerów w/w firm (a przede wszystkim Multimedii) można podpiąć inny sprzęt z agregacją łączy, aby wykorzystać pełną moc łącza (np. do dwóch portów LAN routera multimedii podłączamy inny router i ustawiamy na nim link aggregation)? Sprzęt operatora jest mało wydajny, po blokowany (chyba wszędzie zablokowany tryb bridge mode) oraz z bardzo kiepskim WiFI w moim przypadku, doświadczenie z Funboxem 2.0.
W przypadku Orange wiem, że jest możliwość zastosowania ONT – terminalu światłowodowego i podpięcie bezpośrednio swojego sprzętu, ale w przyszłości jak by się zwiększyła prędkość łącza, to wtedy pozostaje mi tylko opcja router od dostawcy + mój sprzęt (aby go nie wymieniać co 2 lata) połączony przez link aggregation. Zależy mi na przyszłościowym rozwiązaniu. Wiem, że w elektronice są stale jakieś nowinki, ale bez przesady ?, nie wymieniam sprzętu co miesiąc ?.
Potrzebuję rozsiać sygnał wifi (12 urządzeń) prawie po "całym" domu (3 piętra) + LAN 4 pokoje + przyszłościowo NAS Synology (agregacja).
Router od dostawcy jest w rogu budynku na środkowym piętrze.
Skrętka jest prawie w każdym pokoju, więc problemu z kablami nie ma.
Dodatkowo przydała by się obsługa sprzętowa AES-NI do VPNa, nie wszystkie urządzenia by z tego korzystały i okazjonalnie.
Proszę o informacje co zmienić, co wybrać czy pójść w innym kierunku.
I wersja:
router Orange/Multimedia -> Asus RT-AX88U (połączony przez link aggregation z routerem dostawcy), znajduje się na pierwszym piętrze + 2szt Asus ZenWiFi model AC lub AX (połączone przez LAN do RT-AX88U) ustawione na parterze i drugim piętrze
Czy przy takiej konfiguracji, RT-AX88U nie będzie za podwójnym NATem ?
Chciałbym zainstalować soft Merlina, aby ustawić routing oparty na zasadach dla VPN, ale problemem jest wtedy Mesh z tego co doczytałem ?
II wersja:
router Orange/Multimedia -> Synology RT2600ac (link aggregation) + jakiś switch + 2szt Synology MR2200ac
Tutaj nie pasuje mi brak AES-NI w RT2600ac i z chęcią poczekałbym na jakąś nowość, ale od dłuższego czasu brak info, a trochę czas naciska, bo używać sprzętu od operatora przez parę miesięcy to trochę lipa przy mojej konfiguracji ? .
Wyczytałem by postawić pfSense (najbardziej wydajna opcja) tylko do VPN dla kilku urządzeń (tylko ta konfiguracja i w którym miejscu to podłączyć przed czy za RT2600ac ?).
III wersja (nie bardzo orientuję się co jest potrzebne w Ubiquiti, ale podoba mi się zasilanie PoE - mniej kabli):
router Orange/Multimedia -> UniFi Switch 16 PoE Gen2 (link aggregation) + 3szt UniFi nanoHD lub FlexHD
+ postawienie pfSense do VPN
Inne opcje, czekam na propozycje.
Dzięki za pomoc.
-
Recommended Posts