Jump to content

RT-AC68U Problem z pasmem 80MHz

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by house,

Recommended Posts

Witam

 

Po ostatniej aktualizacji najnowszego firmware routera (wersja 3.0.0.4.376_3602) zauważyłem , że router ma problem z ustawieniem pasma 80Mhz oczywiście na częstotliwości 5Ghz.Po ustawieniu wszystkiego na auto i 20/40/80 router zestawia maksymalnie pasmo 40Mhz.Przy wymuszeniu 80Mhz oraz mixed N/AC router zestawia z uporem maniaka kanał 36 w paśmie 20Mhz.Dodam , że po zakupie routera ok.3 miesiące temu wszystko działało jak należy. Bridge Linksysa zestawiał się z routerem i raportował AC w paśmie 80Mhz.Dopiero przy aktualizacji wyszły te niedomagania. Powrót do starszych firmware , ustawienia fabryczne i resety nic nie zmieniły. Tematy z tymi niedomaganiami pojawiały się na forach , ale nie znalazłem rozwiązania.

 

 

     

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Asus wypuścił "skopany" firmware. Musisz poczekać na aktualizację do wersji która poprawi te problemy. Przyczyną jest nowe CFE oraz to że w paśmie 5GHz nie widzieć dlaczego obcięli list kanałów do "36 40 44 48".  Ten FW ma być przymiarką do aktualizacji do wersji AsusWRT 2.0 dla AC56 i AC68 powiększając dostępną przestrzeń dla FW do 64MB - pewnie dlatego, że w przyszłości planują dodanie DPI od TrendMicro. Nieudana aktualizacja a poprawki na razie brak.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

@TP_old nie sprawdzałem tego po przeinstalowaniu... :lebwmur:  faktycznie mam dokładnie tak samo.  

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Może więc w porę zmieniłem router :)

Link to post
Share on other sites

Witam,

Również u mnie 5G "dało ciała" po ostatniej aktualizacji.

Pomogło mi forum http://forums.smallnetbuilder.com/a dokładnie parę połączonych tematów.

A więc po kolei:

-zainstalowałem firmware Merlina 374.43_2

-reset do ustawień fabrycznych/początkowych : CFE nadal w wersji 1.02 i nadal problem z 5G

-poprzez SSH wgrałem następującą komendę:

nvram set 0:regrev=0
nvram set 1:regrev=0
nvram set 0:ccode=#a
nvram set 1:ccode=#a
nvram set pci/1/1/ccode=#a
nvram set pci/1/1/regrev=0
nvram set pci/2/1/ccode=#a
nvram set pci/2/1/regrev=0
nvram set regulation_domain=#a
nvram set regulation_domain_5G=#a
nvram set wl_country_code=#a
nvram set wl_country_rev=0
nvram set wl0_country=#a
nvram set wl0_country_code=#a
nvram set wl0_country_rev=0
nvram set wl0_reg_mode=off
nvram set wl1_country=#a
nvram set wl1_country_code=#a
nvram set wl1_country_rev=0
nvram set wl1_reg_mode=off
nvram commit
reboot

-przywrócenie do fabrycznych ponownie i po reboocie na 5G mam wszystkie kanały  i mój Dell DW1550 łaczy się z routerem na 866.5 Mb/s (CFE nadal 1.02)

-następnie można uaktualnić firmware ale używając tylko tzw forka http://forums.smallnetbuilder.com/showthread.php?t=18914

 

Mam nadzieję, że powyższe info okaże się przydatne dla użytkowników  RT-ACU

Korzystałem z tematu " [HOW TO] AC68U All Region & Channels + Max. TX Power" na forum smartnetbuilder.com

 

 

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
Guest didisoft

Od dwóch dni też walczyłem z tym problemem. Myślałem, że to aktualizacja OS X do Yosemite rozsypała sterowniki od WiFi. Pomógł dopiero powrót do starego firmware Asus'a 3.0.0.4.374.5656  z kwietnia. Na chwilę obecną siedzę na historycznym firmware, ale za to prędkość 867 Mb/s.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

For US and TW only.

dodali to dopiero po awanturze która przetoczyła się przez fora :/ 

Link to post
Share on other sites

Dopisek pojawił się najprawdopodobniej dopiero dzisiaj lub wczoraj (ale na pewno nie widniał od początku). Fora są przepełnione użytkownikami , którzy aktualizowali nieszczęsny firmware  i również borykają się z tym problemem. U mnie downgrade do wcześniejszych wersji nie pomógł jak pisałem. Serwis Asusa odpisał mi  , żeby uzbroić się w cierpliwość  , a problem zostanie rozwiązany w kolejnym firmware. 

Link to post
Share on other sites

Firmware mający rozwiązać problem szerokości kanału na paśmie 5GHz (dla EU):

 

hxxps://www.asuswebstorage.com/navigate/s/4D69A9A6F7014*34FEBFF812142774

 

Osobiście jestem zwolennikiem by nie naprawiać tego co nie jest zepsute. Nie aktualizowałem routera od 3 czy 4 miesięcy, mój działa bez najmniejszego problemu. Kupiłem AC87U i na razie nie mam kiedy się zabrać za podmiankę...

Edited by sobih
usunięto nieznany link
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

O.T.

Może więc w porę zmieniłem router :)

Taaaa ... a pamiętasz komu chciałeś go wcisnąć ? ;-)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Firmware mający rozwiązać problem szerokości kanału na paśmie 5GHz (dla EU):
a skąd ta informacja? Nigdzie nic nie ma o takiej wersji... Jestem żywo zainteresowany naprawą tego błędu ale nie chciałbym też instalować czegoś z nieznanego źródła! asuswebstorage to chmura asus-ua na, której każdy może trzymać co chce.
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Problem wydaje się naprawiony! Dzięki @sobih za info! Dzięki @house za sprawdzenie źródła! 

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. Firmware poprawkowy wgrany. Wszystkie kanały dostępne. Działanie prawidłowe.

Temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc.

Edited by TP_old
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Temat zamykam jako rozwiązany.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • daniel
      By daniel
      Witam wszystkich mam problem w DDNS z zewnętrznym adresem .
      Wprowadziłem nazwy Hosta i niestety nie widać zewnętrznego adresu IP 
      Status pokazuje wystąpił błąd sieciowy
      Proszę o pomoc jaka może być przyczyna dostawca sieci internetowej twierdzi że port 80-443 Nie są zablokowane.
       


    • Mariusz_Sz
      By Mariusz_Sz
      Witam
       
      Jakieś 3 miesiące temu zauważyłem, że używając Synology Active Backup for Buissnes dla 30 maszyn, przedłużenie certyfikatu o trzy miesiące przed jego wygaśniecięm powoduje na wszystkich komputerach bark synchronizacji w aplikacji klienckich. Aplikacja twierdzi, że zmienił się certyfikat SSL. Wystarczy oczywiście kliknąć, tak zgadzam się i zatwierdzić, ale musze to robić na 30 maszynach. Wcześniej tego nie było. Spróbowałem znowu przedłużyć certyfikat po 30 dniach i znowu kwiatki. 
       
      Coś się [email protected]ło i co 3 miesiące będę miał kwiatki. Jest to uciążliwe.... 
    • jacekb1
      By jacekb1
      Witajcie,
      Planuje wymianę mojego juz przestarzałego AC68U na coś nowszego co podoła nowym wyzwaniom.
       
      Wybór padł na UDM-Base. W pracy mam UDMP i sprawuje się super (oprócz problemów wieku dziecięcego).
      @house Miales, daj jakies info czy warto. Mieszkanie 58m2, najdalszy odbiorca ok 12 m przez dwie ściany 60cm z cegly (koszmar).
      Jak trzeba będzie dołożę UAP Lite / LR.
       
      Co chce uzyskac ? Lepiej niz to:

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.