Jump to content

Asus RT-AC68u + Huawei E3272 status disconnected i brak 5ghz

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest mbalsam,

Recommended Posts

Guest mbalsam

Obecnie mam modem hilink 3272 z karta cp niestety cały czas pisze disconnected nawet jak mam tylko sam modem nie łączy sie z internetem a modem jest włączony,od razu zadam drugie pytanie dlaczego nie mam włączonej lampki 5ghz niby pisze że jest włączony dioda się nie świeci i nie ma 5ghz tylko 2,4 działa .dopisze że dysk usb włożony do usb 3.0 huawei do usb 2.0 . router asus rt68u modem huawei 3272 s-153 na sztywno lte Czy ktoś posiada rozwiązanie ?

Pozdrawiam

Przechwytywani3e.JPGPrzechwytywanie.JPGPrzechwytywansie.JPGPrzechwytywassnie.JPG

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Nie posiadam ISP opartego o modem LTE więc nie pomogę, może koledzy @betelgeza(http://openitforum.pl/topic/559-asus-rt-ac68u-modem-lte-usb/), @The Dino lub @Coreus () pomogą


od razu zadam drugie pytanie dlaczego nie mam włączonej lampki 5ghz

nie widać sieci w eterze pomimo włączenia ? co pokazuje Ci Wireless Log ? wiem, że pytanie głupie - ale masz kartę WiFi która obsługuje to pasmo ? :)

Link to post
Share on other sites
Guest mbalsam

kazdy mój laptop ma 5ghz i niby pisze że jest włączona sieć 5ghz jak chcę włączyć sieć gościnną to pisze mi żebym włączył 5ghz a jest zaznaczone jako włączone i restartowałem i nic ,nawet zrobiłem reset i nic nie pomogło cały czas pisze że jest włączone lampka się nie świeci 

 

log w załączniku ,

Nowy dokument tekstowy (2).txt

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

rzeczywiście, 5GHz martwe a 2,4 lata na 20MHz... możesz sobie pozwolić na przywrócenie ustawień fabrycznych ? uruchom konsolę ssh i wpisz :

mtd-erase2 nvram

ustaw router od nowa, nawet jako opensystem (bez szyfrowania) i sprawdź - jak nie pomoże - wyślij router na RMA. 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

@Idanit zwróć uwagę na 3 screen - radio uruchomione a harmonogram wyłączony :) @mbalsam a nie ustawiłeś go czasem jako bridge na 5GHz przypadkiem ?


O.T.

napisaliśmy jedocześnie... który to już raz

:D :D :good: 

 
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
zwróć uwagę na 3 screen

tak, widziałem, albo ustawienia fabryczne albo uszkodzenie radia (ruter do wymiany)

 

@mbalsam spróbuj jeszcze włączyć harmonogram może tu tkwi problem.

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Guest mbalsam
Dnia 8.10.2014 o 18:30, house napisał:

@Idanit zwróć uwagę na 3 screen - radio uruchomione a harmonogram wyłączony :12_slight_smile: @mbalsam a nie ustawiłeś go czasem jako bridge na 5GHz przypadkiem ?

Harmonogram zrobiony 

Przechwytywanie.JPG

Dioda sie nie świeci 

IMG_0964.JPG

Router kupiony 3 dni temu

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
Router kupiony 3 dni temu

to szybko rób co zasugerowano, najwyżej spróbujesz wymienić w sklepie jako uszkodzony od ręki. Bo inaczej poczekasz 2-3 tygodnie na odesłanie przez dystrybutora.  

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Guest mbalsam

rzeczywiście, 5GHz martwe a 2,4 lata na 20MHz... możesz sobie pozwolić na przywrócenie ustawień fabrycznych ? uruchom konsolę ssh i wpisz :

mtd-erase2 nvram

ustaw router od nowa, nawet jako opensystem (bez szyfrowania) i sprawdź - jak nie pomoże - wyślij router na RMA. 

Tą konsole jak uruchomić? 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

administracja/system enable ssh

później zaloguj się np z putty.exe i wklej mtd-erase2 nvram

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Guest mbalsam

administracja/system enable ssh

później zaloguj się np z putty.exe i wklej mtd-erase2 nvram

 

znalazłem i dałem komende reset się zrobił lecz cały czas brak 5ghz chyba router padł . :(  

Edited by mbalsam
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
nie ma takiego ja shh jest telnet

  :question:

po kolei od góry:

Zmiana hasła logowania routera

Persistent JFFS2 partition

SSH Daemon

jest?

dopiero teraz jest

Dodatkowe

w którym to jest telnet

 

 

znalazłem i dałem komende reset się zrobił lecz cały czas brak 5ghz chyba router padł

a na samej górze też masz tylko jedno SSID ? 

 

czy np:

ASUS ASUS

ASUS ASUS5

inne login-y jakie wpisałeś podczas konfiguracji.

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Guest mbalsam

  :question:

po kolei od góry:

Zmiana hasła logowania routera

Persistent JFFS2 partition

SSH Daemon

jest?

dopiero teraz jest

Dodatkowe

w którym to jest telnet

 

 

a na samej górze też masz tylko jedno SSID ? 

 

czy np:

ASUS ASUS

ASUS ASUS5

inne login-y jakie wpisałeś podczas konfiguracji.

są dwie nazwy ssid ale jednej tej 5 ghz nie widzią laptopy a dioda 5ghz jak sie  nie świeci to nie świeci 

Wyłaczam 2,4ghz  i lampka gaśnie jak i włączam to się wieci a jak z 5ghz to nie reaguje i sieci tej 5ghz żaden komputer nie widzi takż jutro jade do sklepu aby wymienić sprzęt myśłe ze po 3 dniach wymienią ?

Edited by mbalsam
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

jutro jade do sklepu aby wymienić sprzęt myśłe ze po 3 dniach wymienią

powinni skoro sprzedali od razu uszkodzony, ale zazwyczaj jest tak, że będą oglądać z każdej strony aby "dokładnie" sprawdzić :/
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • RSK
      By RSK
      Witam.
       
      Czy posiadając router ASUS-a (np. GT-AC5300 lub podobny) oraz stały adres IP można router ustawić tak aby na podłączonym telewizorze oglądać Netflixa z USA ?
    • Greg Marsden
      By Greg Marsden
      Witam wszystkich?
      Od wczoraj posiadam router AX88U, póki co na fabrycznym oprogramowaniu, a rzuciło mi się w oczy spore użycie RAMu oscylujące na poziomie 750-950MB.
      Takie wartości są praktycznie na stałe, z podłączonym dyskiem zewnętrznym 2TB i np. przy zalogowanej jednej komórce, bez innych obciążeń. Czy takie
      obciążenie może wskazywać na jakiś problem, czy to nic dziwnego ? Przesiadłem się z Asusa RT-N18U, gdzie z 256MB Ramu zazwyczaj w użyciu była połowa przy
      takim samym obciążeniu. 
       
    • Borg
      By Borg
      Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ?  ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
      Miałem ochotę spróbować  Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej. 
      Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?.  Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :).  Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.