Jump to content

ASUS RT-AC68U problem z DLNA

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest Pawellang,

Recommended Posts

Guest Pawellang

Witam serdecznie,

 

Mam problem z konfiguracją DLNA. Na oryginalnym FW mój router był niewidoczny w sieci DLNA, więc przesiadłem się na Merlina. Tam już był widoczny, ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki. Poszedłem o krok dalej i zainstalowałem DD-WRT. Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki a w dodatku pokazuje podwójnie katalogi gdzie się znajdują, przy czym w jednych wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku a w drugich tylko opisaną wyżej część z plikami do odczytu.

Czy jest jakiś FW, który działa prawidłowo?

Być może coś źle ustawiłem? Samba działa bez problemów.

Proszę o pomoc.

 

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    8

Popular Days

Top Posters In This Topic

  • Administrator

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

Link to post
Share on other sites
Guest Pawellang

 

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)

 

 

Oczywiście włączałem Enable DLNA Media Server w pozycję ON na Merlin FW i pokazywało mi tylko 23 katalogi z muzyką z dostępnych 80, a filmów żadnych. Ustawiałem też ścieżkę prawidłowo i tak jak pisałem wcześniej działała tylko Samba (pokazywała wszystkie pliki w PC i innych urządzeniach)

Na oryginalnym FW próbowałem tylko z ostatnią wersją to mi w ogóle nie pokazywało nic, nawet Samba sharing w PC :-)

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

W sumie nie wiem jak to sprawdzić, ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

 

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

Ma działać
 
Link to post
Share on other sites
Guest Pawellang

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

No trochę tego jest :-) A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

No trochę tego jest :-)

a może musisz poczekać aż serwer DLNA zindeksuje sobie całość. To nie jest tak, że włączasz i działa od razu. Wszystkie pliki muszą zostać "dodane" a po tym indekser sprawdza czy doszły nowe.

Sugeruje to:

ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki

Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki

A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?

raczej czasu na zakończenie operacji indeksowania :)
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Ile danych muzyka/film w GB ?

DD WRT czekałem 30 min i jak stawało na jakimś katalogu to już dalej nie szło.

a dysk sprawny ? sprawdzałeś go poza routerem ?
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
podpinałem do PC i nawet formatowałem

ale to nie rozwiązuje problemu jeśli dysk jest uszkodzony, sprawdziłeś go całego ? najczęściej indekser staje jak nie może czytać z jakiegoś obszaru dysku - może warto przyjrzeć się samemu nośnikowi.  

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a jak go przetestować?

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/check-a-drive-for-errors

 

sprawdzić S.M.A.R.T. :

http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php

 

error scan (pełny nie quick) w :

http://www.hdtune.com/

 

i chkdsk...

jest wiele sposobów.

Link to post
Share on other sites
  • Solution
Guest Pawellang

Ja pierdziele. Nie uwierzycie :-)

Zauważyłem że cały czas indeksowanie staje na tym samym katalogu. Wyrzuciłem go z dysku i działa teraz. Widocznie jakiś plik był niezgodny.

Taka pierdoła a ja się tyle męczyłem :-)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
Ja *. Nie uwierzycie :-)

:)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • RSK
      By RSK
      Witam.
       
      Czy posiadając router ASUS-a (np. GT-AC5300 lub podobny) oraz stały adres IP można router ustawić tak aby na podłączonym telewizorze oglądać Netflixa z USA ?
    • Greg Marsden
      By Greg Marsden
      Witam wszystkich?
      Od wczoraj posiadam router AX88U, póki co na fabrycznym oprogramowaniu, a rzuciło mi się w oczy spore użycie RAMu oscylujące na poziomie 750-950MB.
      Takie wartości są praktycznie na stałe, z podłączonym dyskiem zewnętrznym 2TB i np. przy zalogowanej jednej komórce, bez innych obciążeń. Czy takie
      obciążenie może wskazywać na jakiś problem, czy to nic dziwnego ? Przesiadłem się z Asusa RT-N18U, gdzie z 256MB Ramu zazwyczaj w użyciu była połowa przy
      takim samym obciążeniu. 
       
    • Borg
      By Borg
      Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ?  ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
      Miałem ochotę spróbować  Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej. 
      Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?.  Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :).  Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.