Jump to content

WNR3500L V2 WiFi mała prędkość

Rate this topic


Guest house
Go to solution Solved by Guest Sly,

Recommended Posts

Witam

Mój świeżo zakupiony router Netgear WNR3500L V2 Router z softem Tomato 1.28 , świetnie sobie radzi z transferem po RJ-45,

lecz jeśli chodzi o Wifi to transfer jest poniżej 1Mb/s podczas gdy Vectra dostarcza bez problemu 40 Mb/s, ping 22 ms na mój modem /cisco/.

Z konfiguracji jako, że akurat na sieciach słabo się znam, na razie tylko podstawowa. Zmiana hasła, zabezpieczenia i na tym właściwie koniec. Podczas pierwszego podłączenia transfer był max. - 40 Mb/s. Na drugi dzień od rana poniżej 1-go Mb/s, po południu znów wrócił do 40 Mb/s a później już nie.

W załączeniu screen z obrazu programu inSSIDer 

Router wybrałem z myślą o stworzeniu wszechstronnej sieci w mieszkaniu /65 m2/ a tu zonk już na dzień dobry.

Nie chce na razie grzebać, bo router nowy, ale proszę podpowiedźcie czy problem leży w konfiguracji softu czy w slprzęcie.

Miałem zamiar podpiąć dysk, drukarkę, dzielić łącze a tu muszę Was prosić o podstawy - może trzeba coś poprawić w systemie, może w routerze ?

Kanały zmieniałem, restartowałem cały soft , restartowałem router 30/30/30, sprawdzałem kartę sieciowa, odinstalowałem antywirusa oraz wyłączyłem zaporę windowsa

Jedna z rzeczy co mnie jeszcze niepokoi to nazwa mojej sieci, którą tomato nazwał sobie "SlyWiFi 3 (SlyWiFi)", chociaż ja  nazwałem ją tylko "SlyWiFi".

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

 

 

Na razie korzystam z laptopa Asus V50 /intel Core2 duo CPU P8400@ 2,26GHZ 4GB RAM/

system Vista Home 32-bity

karta sieciowa Intel® Wireless WiFi Link 5100.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    6

  • Administrator

3500v2 to nie jest urządzenie do sieci "wszechstronnej". wbudowane anteny 3dBi też nie są szałem. przyczyną może być nie tyle sama konfiguracja co otoczenie - może masz dużo sieci w paśmie 2,4GHz i trzeba zmienić kanał WiFi. załącznika nie widzę ale po nazwie pliku wnioskuję że używasz 40mhz szerokości pasma. zmień kanał, ew zmień lokalizację w \advanced-wireless.html na singapur  B) jak ustawiłeś zabezpieczenia ?

Link to post
Share on other sites

3500v2 to nie jest urządzenie do sieci "wszechstronnej". wbudowane anteny 3dBi też nie są szałem. przyczyną może być nie tyle sama konfiguracja co otoczenie - może masz dużo sieci w paśmie 2,4GHz i trzeba zmienić kanał WiFi. załącznika nie widzę ale po nazwie pliku wnioskuję że używasz 40mhz szerokości pasma. zmień kanał, ew zmień lokalizację w \advanced-wireless.html na singapur  B) jak ustawiłeś zabezpieczenia ?

 

dzięki

antena starcza, sprawdzałem nawet w garderobie za 3 ścianami  :)

a zał. nie wszedł - poprawiam się

kanał zmieniałem, rano transfer zerowy po południu lepiej ,

towarzyszące mi sieci mają RSSI w okolicy -80 ja mam ok.. -40

nic nie wskazuje na to, żeby gdzieś sieć miała ukrytego usera

post-120-0-02071400-1387041079_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Sprawdzałeś release "newdriver" tomato?

tematów odnoszących się do tego modelu i wifi na OL jest cała masa, rozwiązania są dwa : zmiana routera'a :) lub TO / TO.

Link to post
Share on other sites

Sprawdzałeś release "newdriver" tomato?

tematów odnoszących się do tego modelu i wifi na OL jest cała masa, rozwiązania są dwa : zmiana routera'a :) lub TO / TO.

RE

Jeszcze myślę za wcześnie na zmianę softu ale faktycznie to co ludki piszą to bardzo podobne do moich "objawów`.

Na razie mam sprzęt tydzień i jestem w kropce bo oddać już nie za bardzo /aukcja z W-wy/ a mam tomato toteż nie wiem jak to z gwarancją u netgear'a.

Za to Ty masz routerka /hi-end/ - myślałem o nim ale na 3 - 4 urządzenia nie było sensu zakupu.

Sprawdzę jeszcze lapka czy to czasem nie jest wina karty sieciowej bo już miałem taki problem z obcinaniem netu na Edimaxie BR-6204Wg ale on był b/g więc

odpadł siłą rzeczy. Myślę, że tomato 1.28 gdzieś blokuje neta albo myli go dynamicznie zmieniający się ip.

W każdym bądź razie bardzo dziękuję za info pozdro i proszę o jeszcze :)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Jeszcze myślę za wcześnie na zmianę softu

uważam, że najwyższy czas skoro są problemy z radiem :)

 

a mam tomato toteż nie wiem jak to z gwarancją u netgear'a

nie będzie problemu, netgear je promował jako otwarty na alternatywny FW 

 

Za to Ty masz routerka /hi-end/ - myślałem o nim ale na 3 - 4 urządzenia nie było sensu zakupu.

kupiłem dla 2 laptopów :D i jednego smartphone'a

 

 Myślę, że tomato 1.28 gdzieś blokuje neta albo myli go dynamicznie zmieniający się ip.

jeśli po kablu jest ok to problem leży wyłącznie w radiu.  intel 5100 to całkiem niezła karta.

Link to post
Share on other sites

uważam, że najwyższy czas skoro są problemy z radiem :)

 

 

 

nie będzie problemu, netgear je promował jako otwarty na alternatywny FW 

 

 

 

kupiłem dla 2 laptopów :D i jednego smartphone'a

 

 

 

jeśli po kablu jest ok to problem leży wyłącznie w radiu.  intel 5100 to całkiem niezła karta.

re

czy byłoby nietaktem jakbym poprosił o krótką instrukcję, jak odinstalować obecne tomato 1.28 i wgrać te newdriver.

wiem, że jest w sieci mam już takie info na pulpicie, ale w sieci są też śmieci :) a ja lubię na pewniaka,

robiłem już takie rzeczy, ale dzisiejsze "nets i soft" nieco wyprzedziły mój pogląd na te sprawy :)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

obecnego nie odinstalowujesz tylko robisz aktualizację. najlepiej jest na początek przywrócić router do ustawień fabrycznych (czyszczenie nvram) a następnie wgrać przez gui nową wersję. 

 

pobierasz ten plik : http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/testing/115-NEWDRIVER/tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--115-NEWDRIVER-AIO.chk

następnie wchodzisz na adres : http://192.168.1.1/admin-config.html i robisz "Erease all data in NVRAM memory"

potem router uruchomi się ponownie, logujesz się do niego (admin:admin) i robisz aktualizację wcześniej pobranym plikiem przez http://192.168.1.1/admin-upgrade.html

i tyle, ustawiasz i sprawdzasz czy jest różnica w działaniu radia.

Link to post
Share on other sites
  • Solution

Skleroza :D.

Wyglada na to, ze sam mialem to poprawione Tomato wgrane. Tylko, ze u mnie WNR sluzyl jako ruter pomocniczy i problemow nie notowalem.

re

dz za newsy, aktualizacja pomogła - wielkie podziękowania dla house /szacun/ :), popytałem tu i tam i okazało się, że jest to znany problem WNR3500L,że po zmianie na nocną taryfę w vectrze rano transfer zerowy. Mam jeszcze problem ze stabilnością transferu bo na moje 40 Mb/s to ja raz ma 10 raz 23 a niekiedy 42, czy to normalne ?Czy to raczej vectra ma problem z wywiązaniem  się z umowy jako dostawca sygnału.W okolicy działa od 8 do 11 sieci wszystkie mają RSSI w okolicy -80, czyli są raczej dla mojej sieci bez znaczenia. Swoją drogą pytałem na infolinii vectry o problem i nawet się technik nie zająknął w tym temacie, a wiem, że problem jest duży i dotyczy nie tylko Netgeara.

Przy okazji jeśli ktoś ma linka do sprawdzonego ustawienia tomato szczególnie QoS, to będę wdzięczny :)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Zacznij od testu transferu na urzadzeniu podpietym do rutera kablem.

Dokładnie, jak poprawnie zadziała po kablu pozostaje kwestia tuningu WiFi :)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • podtor
      By podtor
      Cześć, potrzebuję Waszej fachowej pomocy z routerem Netgear R8000. Podczas uruchamiania routera w konsoli TTL pokazuje zamiast tekstu tylko 0x0E 0x0E 0x0E przez 80% czasu, pod koniec uruchamiania (które trwa z 5 minut) wyrzuca trochę tekstu na konsole
       
      console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x18000400 (irq = 117) is a 16550 brd: module loaded loop: module loaded pflash: found no supported devices bcmsflash: found no supported devices Boot partition size = 524288(0x80000) lookup_nflash_rootfs_offset: offset = 0x200000 nflash: squash filesystem with lzma found at block 29 Creating 5 MTD partitions on "nflash": 0x000000000000-0x000000080000 : "boot" 0x000000080000-0x000000200000 : "nvram" 0x000000200000-0x000004200000 : "linux" 0x0000003b4dbc-0x000004000000 : "rootfs" 0x000002200000-0x000002240000 : "board_data" PPP generic driver version 2.4.2 PPP MPPE Compression module registered NET: Registered protocol family 24 PPTP driver version 0.8.5 ...  
      i mam dostęp do routera ale router jest w jakiś dziwnym trybie czyli działa tylko w konsoli TTL.
      Macie jakiś pomysł o co tu chodzi i jak go przywrócić do normalnej pracy?
       
       
       
       
    • daniel
      By daniel
      Witam wszystkich mam problem w DDNS z zewnętrznym adresem .
      Wprowadziłem nazwy Hosta i niestety nie widać zewnętrznego adresu IP 
      Status pokazuje wystąpił błąd sieciowy
      Proszę o pomoc jaka może być przyczyna dostawca sieci internetowej twierdzi że port 80-443 Nie są zablokowane.
       


    • Mariusz_Sz
      By Mariusz_Sz
      Witam
       
      Jakieś 3 miesiące temu zauważyłem, że używając Synology Active Backup for Buissnes dla 30 maszyn, przedłużenie certyfikatu o trzy miesiące przed jego wygaśniecięm powoduje na wszystkich komputerach bark synchronizacji w aplikacji klienckich. Aplikacja twierdzi, że zmienił się certyfikat SSL. Wystarczy oczywiście kliknąć, tak zgadzam się i zatwierdzić, ale musze to robić na 30 maszynach. Wcześniej tego nie było. Spróbowałem znowu przedłużyć certyfikat po 30 dniach i znowu kwiatki. 
       
      Coś się zesr@ło i co 3 miesiące będę miał kwiatki. Jest to uciążliwe.... 
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.