Jump to content

UniFi Switch DISCONNECTED

Rate this topic


jacekb1
Go to solution Solved by jacekb1,

Recommended Posts

Panowie,

W zeszłym tyg. nabyłem 2 UniFi Switch 48 i wszystko super działało aż do dzisiaj.

Zaczęło się od problemów z zalogowaniem do kontrolera, po jakimś czasie się udało ale oba switch'e status DISCONNECTED.

Szybka analiza - switch'e normalnie pracują, odpowiadają na ping, mogę się zalogować przez ssh.

Usunąłem je żeby zrobić READOPT i... kontroler nie widzi urządzeń w sieci. Restart tez nie pomógł.

 

Jakieś pomysły ?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

ssh działa ? jeśli tak zaloguj się do urządzenia i klepnij :

set-default

lub

syswrapper.sh restore-default

po restarcie spróbuj zrobić ponownie adopt.  sprawdź po chwili komendą 

info

czy pokazuje ci status :

Model:       ***
Version:     ***
MAC Address: ***
IP Address:  ***
Hostname:    ***
Uptime:      281179 seconds

Status:      Connected (http://*.*.*.*:8080/inform)

 

Link to post
Share on other sites
Model:       USW-48
Version:     4.3.20.11298
MAC Address: xx:xx:xx:xx:xx:xx
IP Address:  192.168.1.101
Hostname:    UBNT
Uptime:      291 seconds

Status:      Unable to resolve (http://unifi:8080/inform)
UBNT-US.v4.3.20#

 

Dalem mu jeszcze:

UBNT-US.v4.3.20# set-inform http://192.168.1.xxx:8080/inform

Adoption request sent to 'http://192.168.1.xxx:8080/inform'.  Use the controller to complete the adopt process.

Ale info niestetu pokazuje:

Status:      Unknown[11] (http://192.168.1.xxx:8080/inform)

 

Edited by jacekb1
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Komunikat jest dość jasny, nie rozwiązuje nazwy hosta z kontrolerem. Klepnij jeszcze raz set-default

a następnie 

set-inform http://ip-of-controller:8080/inform

Link to post
Share on other sites
  • Solution

Problem rozwiazany.

Postawilem kontroler na qnap'ie, przywrucilem backup i dziala.

Nie chcialy sie co prawda zaadoptowac ale kolejne usuniecie z listy urzadzen pomoglo.

 

Dzieki za pomoc.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Temat został zamknięty jako rozwiązany.

Jeśli się z tym nie zgadzasz, zgłoś ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy Twoje zgłoszenie.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • Borg
      By Borg
      Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ?  ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
      Miałem ochotę spróbować  Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej. 
      Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?.  Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :).  Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
    • jacekb1
      By jacekb1
      Stworzyłem dwie sieci WiFi, zrobiłem vlan dla gości i logowanie przez captive portal i w zasadzie wszystko działa ale...
      Niech mi to ktos wyjasni bo nie rozumiem:

       
      Podlaczonych 4 klientow, 2 user i 2 guest, czemu wszyscy sa guest ?
      Jeszcze inaczej jest w dashboard'ie, ilu bym klientow nie podlaczyl to zawsze sa pokazywani i tu i tu. Nie powinno byc Clients 4, Guests 2 ?
       

       
      Chyba nie tak to powinno wyglądać ?
    • jacekb1
      By jacekb1
      W Maintenance > Show system config mam tak:

       
      Mimo ustawień w Settings na on:

       
      Tez tak macie ?
      Pytam bo od zakupu UDM mam ciągle problem z wbiciem się z zewnątrz przez aplikacje UniFi Network (dziala raz na 50). Co ciekawe Unifi Protect działa bez zgrzytów.
      Przez przeglądarkę z zewnątrz tez działa za każdym razem.
      Szukam przyczyny i możne tu lezy problem.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.