Jump to content

Unifi Dream Machine stabilność WiFi

Rate this topic


Recommended Posts

mickarp
W dniu 24.05.2020 o 19:06, house napisał:

(...) 🙂 Wentylator w UDM słychać...

To ja chyba mam jakąś poprawioną rewizje... Tylko przy uruchamianiu na sekundę wkręca na obroty a przy normalnym działaniu muszę prawie dotknąć uchem UDM żeby usłyszeć szum 🙂

 

@house pytanie do Ciebie.. Czy jak korzystałeś z UDM to stabilność WiFi była ok? Tzn. względem synology RT2600 urządzenia na SUPLI (sonoffy) strasznie szaleją. Jak podglądam zdarzenia w unifi to masakra- odłączył, podłączył i za pare minut to samo. Dodam, że inne urządzenia jak lapki, tel są ok. Zauważyłem też, że w telefonach ginie co chwile wificalling gdzie na synology było cały czas.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • mickarp

    10

  • house

    9

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Oddałem w zeszłym tygodniu UDMa z myślą, że pójdzie na gwarancję, ale ku mojemu zaskoczeniu panowie ze sklepu x przyjeli go na zwrot mimo że już minęło 14dni od zakupu. Od razu zamówiłem u nich nową s

Jutro wrzucę.    Ale Ty masz UDM Pro 😜  więc i temperatury pro

Posted Images

  • Administrator
house
12 minut temu, mickarp napisał:

Tylko przy uruchamianiu na sekundę wkręca na obroty a przy normalnym działaniu muszę prawie dotknąć uchem UDM żeby usłyszeć szum

włącz Threat Management 😉 jeśli masz włączony i jest cicho to możliwe, że to poprawili. Na pierwszych wersjach FW bylo głośno, potem przeszło ale na wersji beta bez UnifiOS. W międzyczasie poprawili też wskazania temperatury.

14 minut temu, mickarp napisał:

Czy jak korzystałeś z UDM to stabilność WiFi była ok?

bardzo ok. ale ja całe IoT przerzuciłem w osobny vlan z osobnym ssid tylko w 2,4 GHz.

Link to post
Share on other sites
mickarp

ale osobne urządzenie dałeś na na 2,4GHz tylko do IoT?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house
W dniu 5.07.2020 o 13:24, mickarp napisał:

ale osobne urządzenie dałeś na na 2,4GHz tylko do IoT?

nie - zrobiłem osobną sieć (vlan) z dedykowanym dla IoT WiFi, na wszystkich dostępnych AP, ale tylko w 2,4GHz.

Link to post
Share on other sites
mickarp
W dniu 5.07.2020 o 13:02, mickarp napisał:

... Dodam, że inne urządzenia jak lapki, tel są ok...

Jednak nie jest ok, wszystko szarpie na wifi

W dniu 5.07.2020 o 15:37, house napisał:

nie - zrobiłem osobną sieć (vlan) z dedykowanym dla IoT WiFi, na wszystkich dostępnych AP, ale tylko w 2,4GHz.

Próbowałem tak jak Ty ale nic nie pomogło. Chyba gwarancja...

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house
Godzinę temu, mickarp napisał:

Próbowałem tak jak Ty ale nic nie pomogło. Chyba gwarancja...

a jak ustawiłeś WiFi ?

2 godziny temu, mickarp napisał:

Jednak nie jest ok, wszystko szarpie na wifi

w sumie dziwna sprawa, u mnie UDM sprawował się wręcz wzorowo...

Link to post
Share on other sites
mickarp
55 minut temu, house napisał:

a jak ustawiłeś WiFi ?

w sumie dziwna sprawa, u mnie UDM sprawował się wręcz wzorowo...

No ja się przesiadałem z synology na UDM, bo se myśle, że fajny sprzęt a tu dyskoteka w domu z IoT. U mnie Supla ma to do siebie, że jak zerwie linka wifi to czasem kliknie przełącznikiem i coś włączy albo wyłączy

Jeśli chodzi o ustawienia WiFi to próbowałem chyba wszystkich konfiguracji, inne firmware, głównie 2,4GHz rozłącza. W laptopie zauważyłem, że niby połączenie wifi jest ale np. podczas pobierania kucnie prędkość do zera i znów leci.

- separowałem ssid- oddzielnie 2,4 i 5g

- wyłączałem 5GHz

- wiadomo- kanały, szerokości pasma

- wyłączone wszystkie "ulepszacze" w UniFiOS

 

W Synology było pyk z pudełka, pyk do prądu i działa wszystko.. 🙂

Wczoraj podłączyłem jakiś randomowy router i też wszystko ok.

W piwnicy mam mikrotika jako AP i dwie Suple (IoT) podłączonych i je nie zrywa.

 

Screen pokazuje jak to wygląda.

 

 

Zrzut ekranu 2020-07-14 o 21.01.18.png

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house

UAPSD i Enable 2G Data Rate Control włączone ?

Link to post
Share on other sites
mickarp

obecnie jedno i drugie wyłączone ale włączałem to i to.

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house

i nie robiło to różnicy ? włącz 2G Data Rate Control i wyłącz UAPSD

Link to post
Share on other sites
mickarp
Posted (edited)

Zrobiłem tak jak piszesz ale i tak nie pomogło. Na v1.8.0 też bez zmian. Jeszcze poobserwuję do wieczora.

Edited by mickarp
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house

Zastanawia mnie co może mieć inny router czego nie ma Unifi AP, może to tylko kwestia zasięgu ? Nie ma różnicy na bliższych/dalszych urządzeniach ?

Link to post
Share on other sites
mickarp

Też się nad tym zastanawiałem, według mnie UDM na najlepszy zasięg z routerów jakie posiadałem. Brałem pod uwagę kwestie sygnału, ale to nie to. Może moduł Wifi w UDM nie jest kompatybilny z ESP82.. albo jakieś sterowniki. Miałem kiedyś coś takiego z Connect Boxem od UPC, jeden laptop jak tylko podłączał się pod WiFi to cały ConnectBox się zawieszał. Wymiana karty w laptopie pomogła. Inna teoria: U mnie w pracy czasem zdarza się, że jadę do wymiany routerboarda, bo CCQ jest słabe w jedną stronę. Często TX jest upalony w RB. Objawia się to tym, że sygnał nadawczy mocno spada względem odbiorczego (np. RX-40, TX-81). 

Może trafiłem na jaką wadliwą sztukę UDM i ma problemy z CCQ? Już nie wiem

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house

Wszystko jest możliwe, nie ma produktów bez wad. Dziwiło by mnie mniej gdyby to był TP-Link lub Edimax, nie Ubi.

Link to post
Share on other sites
mickarp

No właśnie 🙂 Dzięki za pomoc, jeszcze poobserwuję dzisiaj i pewnie będę reklamował.

Link to post
Share on other sites
mickarp

Oddałem w zeszłym tygodniu UDMa z myślą, że pójdzie na gwarancję, ale ku mojemu zaskoczeniu panowie ze sklepu x przyjeli go na zwrot mimo że już minęło 14dni od zakupu. Od razu zamówiłem u nich nową sztukę no i od wtorku już testuję.

Teraz mogę powiedzieć, że to fajny sprzęt, nic nie przerywa, nie rozłącza, jest super. Nawet zauważyłem, że temp nie przekracza 67st. przy włączonym Threat Management gdzie wcześniej było 82st. 😁

  • Like it 1
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
house

@mickarp 👍 ładuj od razu firmware 1.8.0 😉 zeżre Ci trochę RAM'u ale działa ok :

2020-07-23_205427.png.aa52d46d24b5e509c0bd68ab6980aedb.png

Link to post
Share on other sites
mickarp
Godzinę temu, house napisał:

ładuj od razu firmware 1.8.0

Jutro wrzucę. 

 

Godzinę temu, house napisał:

 

2020-07-23_205427.png.aa52d46d24b5e509c0bd68ab6980aedb.png

Ale Ty masz UDM Pro 😜  więc i temperatury pro

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
W dniu 23.07.2020 o 22:15, mickarp napisał:

Ale Ty masz UDM Pro 😜  więc i temperatury pro

po włożeniu dysku do udm-pro uruchamia się cichutki wentylator, dzięki któremu temperatury spadły do poziomu 48 stopni 😉 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • jacekb1
      By jacekb1
      Panowie,
      W zeszłym tyg. nabyłem 2 UniFi Switch 48 i wszystko super działało aż do dzisiaj.
      Zaczęło się od problemów z zalogowaniem do kontrolera, po jakimś czasie się udało ale oba switch'e status DISCONNECTED.
      Szybka analiza - switch'e normalnie pracują, odpowiadają na ping, mogę się zalogować przez ssh.
      Usunąłem je żeby zrobić READOPT i... kontroler nie widzi urządzeń w sieci. Restart tez nie pomógł.
       
      Jakieś pomysły ?
    • Piotr Krupicki
      By Piotr Krupicki
      Witam
      Mam dostawce internetu Supermedia - łącze 250Mb/s Dostarczają internet przez urządzenie Halny. Na początku prędkość po wifi była identyczna jak po kablu (router Asus RT-AC88u).
      Pewnego dnia sobie sprawdzam a tu niespodzianka, max po wifi 150-160Mb/s. Sprawdziłem na wielu urządzeniach - telefony, komputery itd....
      Zawsze używałem sieć 5Ghz, kanały miałem ustawione na Auto, sprawdziłem zagęszczenie w bloku i ustawiłem kanał na 100.
      Żadnej różnicy, oczywiście wgrywałem nowe firmware, schodziłem w dół, przywracałem do ustawień fabrycznych. Co może być tego przyczyną?
      Oczywiście Supermedia umywa ręce, zwala na infrastrukturę w domu, ale testowałem również połączenie z Asus RT-1900U, który to router mam ustawiony w imesh. I to samo cały czas.
      Co może być powodem? Nic nie dokupiłem, nic nie było zainstalowane co mogłoby powodować obniżenie transferu.
       
      Dziękuję za jakiekolwiek rekomendacje, stawiam na ISP ale migają się z winą 😞
       
    • house
      By house
      UniFi Dream Machine Firmware 1.8.0
      Manual upgrade instructions SSH into your UDM/UDM-Pro and execute the following in it's shell: ubnt-upgrade https://fw-download.ubnt.com/data/udm/a976-udmpro-1.8.0-rc.7-3bd44998bf9b4f57b276193ad08cdb29.bin jest również nowe UniFi 6.0.4
      Manual upgrade instructions SSH into your UDM/UDM-Pro and execute the following in it's shell: unifi-os shell rm unifi_sysvinit_all.deb &> /dev/null; curl -o "/tmp/unifi_sysvinit_all.deb" https://dl.ui.com/unifi/6.0.4-d88cbf373712731c30d0/unifi_sysvinit_all.deb && dpkg -i /tmp/unifi_sysvinit_all.deb && rm /tmp/unifi_sysvinit_all.deb  
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.