Rate this topic
-
Similar Content
-
By Lukas418
Część,
Poszukuje routera pod gry z funkcją kontroli rodzicielskiej, komputer i konsola podpięte będą pod kabel, do tego 12 urządzeń iot, kilka tv. Sieć 500mb. Priorytet to gry po kablu, wifi drugorzędną sprawa
Fajnie jakby posiadał dodatkowo:
Geo-lokalizacje widziałem to w netgear: nighthawk xr300-100pes,
Sterowanie z telefonu,
Funkcje NAS ale nie jest koniecznie,
I nie kosztowało więcej niż 1100 zł.
Znacie coś takiego
Myślałem nad asus rt-ax86u
-
-
By Guest house
cześć,
Mam dom 2 poziomy, internet światłowód 120. Z "serwerowni - kotłowi" do części pomieszczeń mam rozprowadzony tabel ethernet cat6 co zasugerował mi kolega, zapomniał jedynie dodać że przydały by się 2 kable nie 1 - no cóż.
Co do urządzeń to na co dzień standardowo 5 telefonów 2 laptopy, tv, ps3, NAS, +na chwilę obecną 10 włączników świateł/gniazdek i innych smart home rzeczy łączących się z WIFI po 2,4G.
Problem jest mam taki że na routerze od dostawcy (jakieś śmieszne Huawei którego soft wygląda na nie aktualizowany od kilku lat) wifi działa słabo o co pretensji mieć nie mogę.
Szukałem rozwiązania i wymyśliłem coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/434338-system-mesh-wi-fi-asus-rt-ac67u-aimesh-1900mb-s-a-b-g-n-ac-zestaw-2szt.html
1) Huawei w tryb modem bez wifi
2) Główny asus w kotłowi z niego kablami ethernet doprowadzam net do pomieszczeń
3) Dodatkowy asus do salonu
4) Oba asusy połączone kablem ethernet w działają w trybie mesh, ten salonowy kablami spięty z PS3, NASem.
5) Opcjonalnie jeśli na piętrze będzie słaby zasięg to kupuje 3 urządzenie mesh nawet bez dodatkowych portów i powinno działać.
Jednak naczytałem się opinii o tym ac67/68 i raczej słabo. Na ogólnych portalach z opiniami wpisy mam wrażenie sponsorowane (i dobre i złe). No i trafiłem na To Forum
Pytania
- czy duża ilość urządzeń (smarty) może być problemem dla tych Asusów (działa to tylko w sieci 2.4 i nie wyobrażam sobie żeby generowało jakieś transfery)
- czy jest toś bardziej opłacalnego niż zestaw ac67
- czy opinie o słabym sofcie/ zasięgu/wydajności asusów względem przeszacowanej ceny są zasadne
- co kupić i za ile?
-
Recommended Posts