Czy na UAP-AC-LR uzyskam podobne szybkości jak na AC86?
Rate this topic
-
Similar Content
-
By Lolek
Witam, dorosłem do położenia sieci LAN w domu, kupiłem już część gratów, ale dziś dotarło do mnie, że chyba nie do końca wiem jak to połączyć 😅.
Mam ruter Asus RT-AC86U, switch Netgear GS108E, Qnap TS-453Be i 7 urządzeń z portem LAN.
Aktualnie kabelkami do rutera mam podpiętego Qnapa 2xLAN, drukarkę i system Audio, reszta po WiFi.
Wiem, że do jednego portu w ruterze muszę podpiąć switcha, i do niego pozostałe urządzenia. Ale, no właśnie switch ma 8 portów z czego jeden zajmie ruter a chcę po LAN podpiąć 7 urządzeń i 2xLAN w Qnapie. Czy mogę Qnapa pozostawić wpiętego bezpośrednio do rutera, a resztę do przełącznika. A może trzy najmniej wymagające przepustowości urządzenia, podpiąć do rutera a resztę tą, która mocno korzysta z NASa do switcha.
-
By Borg
Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ? ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
Miałem ochotę spróbować Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej.
Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?. Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :). Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
-
By mollu
Miałem 2 dyski w nas jeden 8TB drugi 12TB.
Musiałem ten mniejszy wyjąć. Teraz nas piszczy (już to wyłączyłem) ale nie mogę nigdzie znaleźć opcji pracy bez 2 dysku.
-
Recommended Posts