Jump to content

RT2600ac + ZTE MF823 - problem z przekierowaniem portów na publiczny adres IP z sieci komórkowej.

Rate this topic


Guest house

Recommended Posts

Witam.

Mój problem polega na tym, że po podłączeniu do routera modemu usb z kartą od orange i uzyskaniu od nich publicznego adresu ip

nie mogę dostać się z zewnątrz do swojej sieci. Wcześniej RT2600ac był ustawiony z WAN od netii i wszystko śmigało. 

Myślałem że podepnę modem usb z siecią komórkową i wszystkie konfiguracje przekierowania portów przełączą się na IP z orange.

Niestety tak to nie zadziałało.

Nie wiem gdzie mam zmienić jakieś ustawienia. 

Proszę o pomoc. Z góry dzięki 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    6

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • Administrator

na pewno adres z orange jest z klasy publicznej ?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

ale sprawdzając interfejs WAN w routerze widzisz adres z klasy publicznej, bazy whois (np whois.domaintools.com/adresip) poprawnie rozpoznają operatora adresu ?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

ok, w takim razie tę kwestię mamy wyjaśnioną :) adres jest publiczny - ze względów prywatności pozwoliłem sobie usuną screen z adresem IP.

Używasz konfiguracji SmartWan czy modem jest jedynym interfejsem dostępowym ? Modem LTE ustawiony jest jako główny (i jako domyślna brama) czy jako dodatkowy? 

Link to post
Share on other sites

Mam zamiar używać tylko modemu LTE i teraz jest on tylko podłączony. Problem polega na tym że po podłączeniu modemu na WAN router ustanowił sobie sam adresację 192.168.0 i ustawił bramę na 192.168.0.1 a moja sieć jest w adresacji 192.168.68. Poza tym w zakładca Smart WAN mam coś takiego (zał)

 

sw.png

Wybór interfejsu 3G/4G nic nie zmienia bo wskaźnik na nim pokazuje że jest nieaktywny, 

pomimo tego internet działa

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

czyli wszystko jasne - modem LTE pracuje w trybie HILINK (modem działa w trybie routera) - to on przydziela Synology adres z klasy prywatnej na WAN i siedzisz za podwójnym NAT'em.  To jest przyczyna problemu.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Możesz spróbować przełączyć go w tryb non-hilink http://forum.jdtech.pl/Watek-zte-mf823-grzebiemy-w-srodku. Jeśli to się nie uda możesz rozglądać się za innym modelem.

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś odpowiedź". 

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • WInetu007
      By WInetu007
      Może ktoś wie czy powstanie ta aktualizacja? ew. jaki router o parametrach zbliżonych do Synology RT2600ac  kupić (żeby miał też własny darmowy DDNS) żeby obsługiwał vlany?
    • daniel
      By daniel
      Witam wszystkich mam problem w DDNS z zewnętrznym adresem .
      Wprowadziłem nazwy Hosta i niestety nie widać zewnętrznego adresu IP 
      Status pokazuje wystąpił błąd sieciowy
      Proszę o pomoc jaka może być przyczyna dostawca sieci internetowej twierdzi że port 80-443 Nie są zablokowane.
       


    • Michał Baran
      By Michał Baran
      Witam
      Mam ostatnio problemy ze stabilnością sieci i zrobiłem wczoraj reset do ustawień fabrycznych bo miałem jakieś komunikaty o zachodzenie na siebie sieci WAN  i LAN.
      W dalszym ciągu się zrywa połączenie ale inna kwestia to Safe Acces, który niby jest aktywny ale w zasadzie to nigdzie go nie ma .
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.