Guest rocknrolla Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 (edited) Cześć. W końcu dotarł do mnie router ASUS RT-AC86U 2900M z Chin. Niestety na dzień dobry odpala się konfigurator sieci w języku chińskim i trochę ciężko mi jest się połapać co i jak poustawiać żeby dostać się do menu. Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Może jest jakiś sposób podmiany firmware bez wchodzenia do menu? [EDIT] Dobra poradziłem sobie jednak :D Wystarczyło wklepać http://router.asus.com/Main_Login.asp. To teraz do rzeczy. Jeśli chodzi o Merlina to chciałem się tylko upewnić, że wrzucam to firmware bezpośrednio z poziomu routera poprzez menu Firmware Upgrade?? Edited September 20, 2018 by rocknrolla Quote Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted September 20, 2018 Administrator Report Share Posted September 20, 2018 Wrzucasz bezpośrednio przez asuswrt a potem przywrócenie ustawień fabrycznych dla pewności. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Zainstalowałem, poustawiałem co trzeba i mam taki problem, że nie działa mi większość stron. Facebook i Gmail np. działają. Co się dzieje? Wpisywałem ręcznie DNS i też lipa OK, pomogła zmiana MTU na 1480 z 1492. Mam jeszcze coś takiego jak MRU i tam też jest 1492 ale wszystko działa. Zostawić to jak jest czy zmienić tą wartość? Quote Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted September 20, 2018 Administrator Report Share Posted September 20, 2018 zostawić... Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Kolejne pytanie. Mój TV i telefon nie widzą sieci 5G, tylko notebook. Przy poprzednim routerze oba urządzenia bez problemu wykrywały i łączyły się z 5GHz. Quote Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted September 26, 2018 Administrator Report Share Posted September 26, 2018 sprawdź czy pasmo 5 GHz nie pracuje na kanale powyżej 100. Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 26, 2018 Report Share Posted September 26, 2018 Pracuje na 157 ale nie mogę wybrać nic poniżej 100. [Edit] Pomogła zmiana regionu, dopiero zauważyłem, że było China. Dziękuję!! Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 29, 2018 Report Share Posted September 29, 2018 (edited) Dobra lecimy z kolejnymi problemami 1. Podłączyłem dysk twardy i odpaliłem Media Server oraz FTP. Ten drugi działa OK i jak łączę się z dyskiem przez TV to mam dostęp do wszystkich plików. Niestety przy połączeniu FTP widzę tylko katalog umieszczony na partycji- X:\ToDo. Nie widzę żadnych plików, które są bezpośrednio ba partycji. Muszę je koniecznie umieścić w jakimś katalogu? 2. Przy próbie instalacji aplikacji Download Master router przestaje odpowiadać i muszę go restartować. Aplikacja nie zostaje zainstalowana. Macie jakieś pomysły? [EDIT] Znowu dałem radę Przy drugim problemie pomogło skasowanie plików z poprzedniej instalacji, przy pierwszej umieszczenie plików w katalogu. Edited September 29, 2018 by rocknrolla Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 30, 2018 Report Share Posted September 30, 2018 Mam nadzieję, że to już ostatni problem - nie mam dostępu do routera w otoczeniu sieciowym. Nie mogę sobie poradzić a próbowałem różnych ustawień. Coś mam zmienić? Quote Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted September 30, 2018 Administrator Report Share Posted September 30, 2018 + nazwa grupy roboczej taka sama jak w OS. Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted September 30, 2018 Report Share Posted September 30, 2018 (edited) Niestety dalej nic. Ustawiłem na tak to co podałeś, grupa robocza się zgadza. Możliwe, że to wina samego Windowsa? [EDIT] Ustawiłem profil sieciowy jako prywatny i zaskoczyło! Dzięki wielkie za pomoc!! Edited September 30, 2018 by rocknrolla Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted October 5, 2018 Report Share Posted October 5, 2018 Ja znowu z problemem :D Mam drukarkę którą podłączałem bezprzewodowo pod router przy pomocy urządzenia 8level WRP-300. Podłączałem ją pod poprzedni router (TP-Link WDR4300) wg tego poradnika - KLIK. Niestety ASUS nie wykrywa mi drukarki. Pewnie wymaga jakiegoś dodatkowego ustawienia w AP. Ktoś, coś? :) Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted November 13, 2018 Report Share Posted November 13, 2018 Poprzedni problem rozwiązany jakby co ;D Czas na kolejny. Do routera mam podpięty dysk twardy Toshiba i wygląda to tak: Mam też drukarkę HP z funkcją skanowania do dysku sieciowego. Chciałbym wykorzystać podpięty dysk jako magazyn skanów, ale niestety nie mam pojęcia jaką ścieżkę wpisać żeby drukarka odnalazła dysk. Proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Guest ligeza Posted November 14, 2018 Report Share Posted November 14, 2018 \\192.168.1.1\Skanowanie Chyba że zmieniłeś lub domyślnie było inne IP routera. Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted November 14, 2018 Report Share Posted November 14, 2018 Już próbowałem i nie działa, dostaję odpowiedź, że "Test nie powiódł się Spróbuj ponownie". Quote Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted November 14, 2018 Administrator Report Share Posted November 14, 2018 a próbowałeś smb://192.168.1.1/Skanowanie ? Poszukaj w sieci jaką wersję SMB obsługuje Twoje urządzenie HP. Może tutaj leży problem? Być może wymagane jest włącznie https (i poprawngo portu) ? Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted November 14, 2018 Report Share Posted November 14, 2018 OK, zadziałała opcja od @ligeza! Musiałem tylko na routerze w opcjach Samby włączyć opcję Simpler share naming (without the disk name). Dziękuję za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
Guest H4mm3R Posted November 24, 2018 Report Share Posted November 24, 2018 Mam dwa takie routery, jeden China, drugi EU. Czy da radę wersję China przefleszować żeby pierwsza konfiguracja była po angielsku/polsku a nie w krzaczkach? Quote Link to post Share on other sites
Guest Łukasz Socha Posted November 24, 2018 Report Share Posted November 24, 2018 Na 99,9 nie Quote Link to post Share on other sites
Guest rocknrolla Posted November 25, 2018 Report Share Posted November 25, 2018 Nie da ale łatwo ogarnąć cały proces pomimo krzaczków. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts