By
Guest house
Posiadam od niedawna Asusa RT-N16 użytkowanego w domu wolnostojącym, oprogramowanie firmowe(aktualizowane).
Ogólnie jest ok, ale jest czasami delikatny problem z zasięgiem na pietrze, sporadycznie rozłącza, spadają transfery, na parterze cały czas jest ok. Po drodze sygnału jest ściana kominowa(ok. 40 cm) i strop żelbetowy+ podłoga(ok. 40 cm). Odległość po skosie, to nie więcej niż 6 m. W okolicy widoczne 2-3 sieci.
Problem polega na tym, że są zamontowane tylko dwie fabryczne anteny (brak środkowej). Poprzedni właściciel robił eksperymenty z antenami i trzecia fabryczna antena zaginęła.
Przykręcałem zamiast środkowej anteny inne, ze starych routerów, ale nie ma poprawy lub nawet jest gorzej.
Z tego co się doczytałem w sieci to tylko skrajne anteny pracują w trybie MIMO, czyli tylko te które są aktualnie zamontowane w routerze. Środkowa antena jest anteną odbiorczą, którą router wykorzystuje do optymalizacji działania. Poprzedni router Air Live WL 1600GL z Tomato by Shibby, po podniesieniu mocy sygnału, przebijał się z sygnałem bez problemu na takiej odległości, ale miał już inne dolegliwości, wiec musiał być wymieniony. Dla Asusa siła sygnału na piętrze to ok. -70 dBm, i w stosunku do Air Live, nie ma porównania, ale trochę więcej się spodziewałem, na tak małej odległości, od takiego jak dla mnie super sprzętu.
Pod tym linkiem jest opis hardware tego routera https://www.anandtech.com/show/6180/open-source-router-platforms jeśli ktoś miałby odpowiednią wiedzę, żeby zinterpretować ten opis i rolę anten.
Czy dołożenie trzeciej fabrycznej anteny poprawiło by znacznie siłę sygnału, czy też szukać trzech takich samych anten 3-5 dBi, ew. czy może ktoś ma uszkodzony taki router i odsprzedałby fabryczną antenę.
Mam niewielkie wymagania co do routera, tylko dobre pokrycie sygnałem domu i ogrodu oraz stabilności działania, po ustawieniu poprzedniego routera nie zaglądałem kilka lat do niego, nie było potrzeby.
Od użytkowników tego asusa proszę o informację na jakiej wersji Tomato by Shibby pracuje ich router.
Recommended Posts