Jump to content

ASUS RT-AC86U problem z radiem 2,4 GHz

Rate this topic


Guest house

Recommended Posts

Guest Łukasz Socha

kolejne spostrzeżenie - moj egzemplarz ma bardzo niestabilne radio 2.4 G 

moje raspberry pi w wbudowanym radiem rozłączają się regularnie, bez względu na wybrany kanał...jakieś sugestie?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    13

  • Administrator

@Łukasz Socha pokaż jakiś wykres z inssider'a. 

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Radio całkowicie umarło. Szukając po necie to nie jest odosobniony przypadek u Asusa.

 

zamienil stryjek...kuwa

 

edit:

 

wyglada na problem z temperaturą. Radio 2.4 miało 68 stopni i nie „widziało” go.

wylaczylem router na pare godzin, teraz po,włączeniu 2.4 znów działa...obserwujemy dalej.

 

ciekawe jaka jest ustawiona w chinolu moc nadajnika.

Edited by Łukasz Socha
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

@Łukasz Socha ups, niedobrze... :/ 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Guest Łukasz Socha

Dobra Pany...potrzeba mi od kogoś spełniającego dwa warunki:

-router 86u na stanie

-wgrany merlin

 

 

zeby przesłał mi swoją kopię backup partycji jffs. Bardzo ładnie proszę o pomoc,

 

jak widać na snb, wiele sztuk 86u po pewnym czasie zaczyna mieć problemy z radiem 2.4G.

doczytalem również, ze w tym modelu pewne ustawienia zapisuje się w jffs, a ze ta partycja wymaga dość osobliwego formatu to chce jeszcze sprawdzić, czy zapis partycji ze sprawnej sztuki pozwoli rozwiązać problem.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

@Łukasz Socha wydzieliłem problem do osobnego tematu. Nadzieja w @feszt ;)

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

i pozamiatane :(

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Chinola mam, ale to nie ma znaczenia, bo podobne kłopoty maja ludzie z routerami branymi z Amazona itp.

patrząc po wpisach z snb problemy zaczęły się od wersji merlina 384.5 Alpha w połączeniu z jakaś jeszcze zmienna.

bo to tez, jedni doświadczają problemów, a inni nie. Ja mam poinstalowane trochę dodatków na partycji jffs i tak na czuja mam wrażenie, ze całość problemów zaczęła występować gdy zacząłem próbować pixelserv w wersji beta, ale to przypuszczenia tylko.

 

za pierwszym razem, co już opisałem wcześniej, radio zaczęło wariować, potem zniknęło, a po powrócie do wcześniejszej wersji merlina i wyłączniu routera na noc wszystko wróciło do normy na kilka dni.

teraz radio działa, ale ustawione na tryb automatyczny „łączy” się z linkiem 5.5 do 7,2 mBits, jak przestawię na tryb legacy to mam nawet 39 mbits co im tak jest sukcesem, bo przynajmniej link stabilny, wcześniej zrywało połączenie itp

 

zmiana innych ustawień, kanałów nic nie daje.

 

 

cos tam się panowie ******

 

 

Edited by Łukasz Socha
usunięcie wulgaryzmu
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a przywrócenie ustawień fabrycznych i formatowanie jffs po restarcie ?

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

No właśnie próbowałem, ale jednocześnie ta partycja jffs wydaje mi się tu być problematyczna.

w tym routerze trzeba ja najpierw sformatować, uruchomicponownie i natychmiast uruchomić ponownie żeby działała.

 

a dodatkowo po jej sformatowaniu i wyłączeniu w opcjach chyba odtworzenia jest informacja, ze partycja jffs jest aktywna. Dziwne to.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

klepnij mu w konsoli :

umount /jffs
mtd-erase -d jffs2
reboot

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a

mtd-erase2 -d jffs2

?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

spróbuj tak:

nvram get jffs2_format
nvram get jffs2_on

lub

nvram unset jffs2_size
nvram set jffs2_format=1
nvram set jffs2_on=1
nvram commit
reboot

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a jak sprawa wygląda po powrocie na OFW ?

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Raz zadziałało i radio na tydzień wróciło do normalnej pracy. Teraz maks co udaje mi się wymusić to stabilne działanie w trybie legacy, czyli chyba do 54mbits.

co ciekawe, na auto cześć adapterów czasem łączy się szybciej, np osiągając 144 mBits, ale zawsze tylko w jedną stronę. W druga jest tylko 5.5 maks. 7.2.

 

albo jest jakiś ukryty feler samych chipów, albo coś w oprogramowaniu.

 

jak pisałem jakiś czas temu zauważyłem raz bardzo wysoka temperaturę tego radia (okolice 70 stopni), gdzie zwykle nie osiąga 55. Może wtedy coś się upaliło, albo zadziałało jakieś zabezpieczenie na styl throttlingu z procków i zamieszali?

 

nie wiem, gdyby nie podobne obserwacje innych to powalczyłbym z chinolami o wymianę, a tak mogę nic nie zyskać, wiec czekam i obserwuję.

 

 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

informuj proszę, warto mieć na względzie, że nie jest to odosobniony przypadek i wypadałoby przez jakiś czas zapłacić więcej za gwarancję w PL.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

dlatego czasem od razu płacę więcej, mając spokój na przyszłość i zazwyczaj mi się to sprawdza :)

Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Ale żeby śmieszniej było, prawie zawsże robię tak jak Ty.

teraz od samego początku szło pod górę, bo w sumie ten router kosztował mnie na starcie ponad 800, bo chciałem przydziadować na przeliczeniu waluty.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Similar Content

    • RSK
      By RSK
      Witam.
       
      Czy posiadając router ASUS-a (np. GT-AC5300 lub podobny) oraz stały adres IP można router ustawić tak aby na podłączonym telewizorze oglądać Netflixa z USA ?
    • Greg Marsden
      By Greg Marsden
      Witam wszystkich?
      Od wczoraj posiadam router AX88U, póki co na fabrycznym oprogramowaniu, a rzuciło mi się w oczy spore użycie RAMu oscylujące na poziomie 750-950MB.
      Takie wartości są praktycznie na stałe, z podłączonym dyskiem zewnętrznym 2TB i np. przy zalogowanej jednej komórce, bez innych obciążeń. Czy takie
      obciążenie może wskazywać na jakiś problem, czy to nic dziwnego ? Przesiadłem się z Asusa RT-N18U, gdzie z 256MB Ramu zazwyczaj w użyciu była połowa przy
      takim samym obciążeniu. 
       
    • Borg
      By Borg
      Witam - 5 lat temu jeszcze na starym forum znalazłem recenzję @house Ausua RT-AC87U a ponieważ wcześniej miałem starszego RT z tomato więc 87 wylądowała u mnie. Minęło 5 lat, ostatnio podniosłem światełko do 600/60 Mbps i zonk. Na 10 pomiarów - 7 mam w granicach 450/60 (po kablu) przy czym w trakcie pomiaru za pomocą np. www.speedtest.net tracę sesję www z panelem administracyjnym routera na kilka sekund i po takim "restarcie" kolejny pomiar mam już 600/60. Do tej pory miałem łącze 200/50 więc nie wiem czy to wcześniej już występowało, czy AC87 już się powoli kończy (pracuje w dosyć trudnych warunkach, co prawda stoi na podstawce chłodzącej od laptopa ale w pawlaczu i w lato zdarzały się temperatury 80-90 stopni). Obecnie ma wgranego Merlina 384.13_10, obsługuje około 20 urządzeń (home office, szkoła, streaming 2k, gry online, reguły dla 11 latka ?  ) - miejsce zbrodni mieszkanie w cegle z dość zaśmieconym wifi.
      Miałem ochotę spróbować  Synology RT2600AC ale po przejrzeniu tematów i ewentualnym niedługim porzuceniem wsparcia dałem spokój, na polu bitwy zostały : ASUS RT-AX88U bo znam ten ekosystem i ma wifi 6 na pokładzie oraz swego czasu chwalony przez @house UBIQUITI UniFi DM - jedno co w nim przeszkadza mi to brak wifi 6 no i ostatnie posty house że coś im się tam zaczyna psuć szlifowanie softu dla DM - tylko pytanie na jakim poziomie jest to "psucie" czy to jest na poziomie Asusa i czy jeszcze gorzej. 
      Idea jest taka chcę na kolejne 5 lat mieć spokój z tym łączem i szybszym przy mocno obciążającymi użyszkodnikami domowymi ?.  Raczej nie planuję dokładać dodatkowych AP więc zasięg na mieszkanie powinien być na poziomie obecnego RT-AC87U którego i tak muszę przycinać bo zdarza mi się 50 metrów od domu w samochodzie łapać swoje wifi :).  Pytanie jak to z tymi wifi 6 - w sumie na razie nie widzę na rynku szturmy w kartach sieciowych i urządzeniach mobilnych, bardziej zależałoby mi na bezpieczeństwie, nie śledziłem jak się w końcu z WPA3 czy innym szyfrowaniem tematy rozwinęły.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.