-
Similar Content
-
By gabrychu
Witam
Szukam system na dysk sieciowy NAS - OpenMediaVault, Xpenology FreeNAS. Co wybrać?
Mam "stary" komputer w pracy, kilka dysków. Płyta Intel S3200SH, procesor Xeon X3220.
Ma służyć tylko do przechowywania kopii z kopii. Ewentualnie dołoży mu się jakieś proste zadanie w razie potrzeby.
System Xpenology wygląda ciekawie, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Im więcej czytam tym mniej wiem 🙂
Może ktoś podpowie jak się za to zabrać.
-
By mollu
Właśnie na dniach mam go otrzymać.
Moja sieć składa się obecnie z nanoHD + laptopy na Intel AX200 i jeden na AX210
Sieć 5ghz ustawiona na kanał 36 i 160HT
Nowy ap będzie umieszczony w małym pomieszczeniu i tylko w nim mają się łączyć sprzęty. Zależy mi na wydajności (szybkości) i niskich opóźnieniach.
nanoHD będę chyba musiał zmienić na 80HT i jakie mu kanały ustawić - bo nadal chyba kanał 36 będzie zarezerwowany dla 160HT?
-
By house
Widzieli ? Czytali ? Słyszeli ?
https://www.theregister.com/2021/02/02/synology_prefers_own_disks/
Potwierdzono na ostatnim webinarze Synology, że w momencie instalacji dysków nie znajdujących się na liście HCL danego serwera NAS system DSM nie pozwoli na utworzenie nowej puli dyskowej.
Kij ma dwa końce - skończy się "januszowanie" dyskami WD Green na serwerach RS, z drugiej strony za jakiś czas może się okazać, że DS'y nie obsłużą niczego, co nie jest na liście HCL - idąc dalej - niczego co nie jest ich własnym dyskiem (?).
Co o tym sądzicie ?
-
Recommended Posts