Jump to content

Netgear R7800 i urządzenia z androidem

Rate this topic


Guest house

Recommended Posts

Witam

Od jakiś 3 tygodni mam problem na tym routerze z telefonami tabletami na androidzie, a dokładniej żadne urządzenie nie może nic pobrać ani zaktualizować z sklepu play. Internet, przeglądanie stron itd działa normalnie. Na mobilnym necie wszystko działa poprawnie czy u znajomych na ich sieciach wifi tu natomiast zonk. Czyli wada po stronie telefonów i tabletów odpada. Problem jest na obu pasmach czyli 2.4 i 5 GHz. Występuje na oficjalnym sofcie i Voxel's-Firmware. Żaden reset oprogramowania ani hard reset routera nie pomaga czyli to nie wina jakiś błędnych ustawień jego. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Edited by Nencio
Link to post
Share on other sites
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    3

Popular Days

Top Posters In This Topic

  • Administrator

Nie włączałeś ochrony rodzicielskiej opartej na opendns ?

Link to post
Share on other sites

Nie nie włączyłem żadnej ochrony. Oprócz kilku przekierowań portów i przypisania stałych ip dla urządzeń nic nie zmieniałem i na takich ustawieniach działał od nowości bez problemu.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Jaki ISP ?

Link to post
Share on other sites

Mam u nich od wielu lat internet najpierw bezprzewodowy a potem kablowy. PPPoE ale to już od jakiegoś czasu i inny router działa ok pomimo upierdliwości zabezpieczeń typu określony MAC .  Po ostatniej aktualizacji funkcja  Włącz HT160 robiła problemy z połączeniami z niektórymi urządzeniami ale po wyłączeniu przestała. Mam włączone Wyłącz skanowanie portów i ochronę DoS (wyłączone tez nic nie zmienia) oraz Wyłączenie funkcji IGMP Proxying (j/w też nic nie zmienia). Tym bardziej że problem jednocześnie jest na wszystkich urządzeniach z androidem. Nawet sfałszowałem telefonu oprogramowanie żeby sprawdzić czy coś zmieni.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

a komunikacja ping/tracert z play.google.com działa poprawnie ?

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, house napisał:

a komunikacja ping/tracert z play.google.com działa poprawnie ?

ping -c5 play.google.com 
PING play.google.com (172.217.20.206): 56 data bytes
64 bytes from 172.217.20.206: seq=0 ttl=53 time=28.866 ms
64 bytes from 172.217.20.206: seq=1 ttl=53 time=43.330 ms
64 bytes from 172.217.20.206: seq=2 ttl=53 time=28.523 ms
64 bytes from 172.217.20.206: seq=3 ttl=53 time=28.679 ms
64 bytes from 172.217.20.206: seq=4 ttl=53 time=28.522 ms

Wszystko działa można przeglądać cały sklep play każdą apkę itd jedynie instalacja nie idzie tak jakby router próbę instalacji blokował.

Dodam jeszcze, że mam zewnętrzne ip i sprawdzałem czy jest gdzieś ulokowane na czarnych listach.

Edited by Nencio
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • podtor
      By podtor
      Cześć, potrzebuję Waszej fachowej pomocy z routerem Netgear R8000. Podczas uruchamiania routera w konsoli TTL pokazuje zamiast tekstu tylko 0x0E 0x0E 0x0E przez 80% czasu, pod koniec uruchamiania (które trwa z 5 minut) wyrzuca trochę tekstu na konsole
       
      console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x18000400 (irq = 117) is a 16550 brd: module loaded loop: module loaded pflash: found no supported devices bcmsflash: found no supported devices Boot partition size = 524288(0x80000) lookup_nflash_rootfs_offset: offset = 0x200000 nflash: squash filesystem with lzma found at block 29 Creating 5 MTD partitions on "nflash": 0x000000000000-0x000000080000 : "boot" 0x000000080000-0x000000200000 : "nvram" 0x000000200000-0x000004200000 : "linux" 0x0000003b4dbc-0x000004000000 : "rootfs" 0x000002200000-0x000002240000 : "board_data" PPP generic driver version 2.4.2 PPP MPPE Compression module registered NET: Registered protocol family 24 PPTP driver version 0.8.5 ...  
      i mam dostęp do routera ale router jest w jakiś dziwnym trybie czyli działa tylko w konsoli TTL.
      Macie jakiś pomysł o co tu chodzi i jak go przywrócić do normalnej pracy?
       
       
       
       
    • Tom.O
      By Tom.O
      Zmieniłem router Asusa na Netgear R7800. Wgrałem najnowsze oprogramowanie Voxel. (https://www.voxel-firmware.com/Downloads/Voxel/html/r7800.html)
      Przy kopiowaniu plików przez internet z jednego Synology na drugie (SFTP) zrywa połączenie.
      W sieci lokalnej działa stabilnie. (po Wifi przerzucałem pliki >20GB i transfery >90MB/s)
      Mam ustawione QOS.
      Jak sprawdzić gdzie leży przyczyna?
       
    • Misiek 2602
      By Misiek 2602
      Witam
      Jestem w trakcie zmiany mieszkania i muszę podpisać nową umowę na internet FTTH do wyboru mam 3 opcje 550Mb, 750Mb, i 1000Mb/s wszystkie w pakiecie z telewizją internetowa. Dostawca zostawia u mnie modem od światłowodu i wyjście RJ-45( nie wiem jaki modem)
      I tu pierwsze pytanie na którą opcję się zdecydować? Do obsługi będzie 2x Tv, konsola, komputer stacjonarny, 3 telefony i 2 laptopy. Tv, konsola i stacjonarka obsługiwana będzie po Lan.
      I tu 2 pytanie jaki ruter do tego dobrać? Mieszkanie 75m2. Cena 500+zl coś mogę dołożyć. Może być używka. Osobiście myślałem nad Netgear r8000 lub tp-link Archer c3200 obydwa używane w podobnej cenie. Dostawca internetu tj JMDI oferuje TP-Link Archer C6 AC1200 za 150zł.
      Dziękuję za wszelkie sugestie.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.