Jump to content

Orange Funbox 3 - dziwne roznice pomiedzy 2.4G a 5G

Rate this topic


glorifyday

Recommended Posts

Dali mi z Orange Funboxa3. Ruter jak ruter, w sumie jakos dziala, nie ma sie nad czym rozpisywac ;-).

W pewnej chwili jednak zaczelo sie dziac cos tak dziwnego, ze nawet trudno mi to latwo opisac ;-).

Otoz mam w domu NASa Synology a na nim photo station dostepne po https z zewnatrz pod adresem DDNS uzyskanym od Synology.

Ten adres mialem wpisany do DS Photo i do tej pory aplikacja spkojnie laczyla sie z NASem po https z uzyciem tego adresu niezaleznie, czy polaczenia dokonywalem w sieci domowej, czy gdzies z zewnatrz. Jednak w pewnej chwili DS Photo zaczelo walic bledem, ze uzywam niezaufanego certyfikatu. Zglosilem to do Synology, za ich rada najpierw costam pogrzebalem w certyfikacje self-signed, a ostatecznie zmienilem na zaufany let's encrypt, ale bez efektow.

Przy okazji zauwazylem tez, ze nie dziala logowanie na jedno z domowych urzadzen przez SSH (aplikacja ConnectBot, laczenie na adres DDNS). Idzie jakis timeout.

Co sie okazuje? Otoz niektore smartfony i tablety sie jednak laczyly poprawnie. Co wiecej, mam w innej strefie mieszkania inny AP i przez ten drugi AP wszystkie urzadzenia lacza sie bez problemu. Nagle olsniony tym odkryciem zauwazylem, ze urzadzenia polaczone z Funboxem poprzez kabel i 5G dzialaja w porzadku, a problem dotyczy urzadzen, ktore... lacza sie po 2.4G ;-).

Jakies pomysly,? ;-)

Restarty nie pomogly, ustawien fabrycznych jeszcze nie przywracalem. Ktos kojarzy, czy zapis i przywrocenie konfiguracji dziala na tym ustrojstwie poprawnie, lacznie z danymi polaczenia z Neostrada?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Zmieniając certyfikat na Let's Encrypt zaznaczyłeś checkbox aby ustawić go jako domyślny certyfikat w DSM? Co do Funboxa - dziwna sprawa, ale rozpocząłbym właśnie od resetu do ustawień fabrycznych. 

5 godzin temu, glorifyday napisał:

mam w innej strefie mieszkania inny AP i przez ten drugi AP

ustawiony na innym kanale i różnym ssid ?

Link to post
Share on other sites

Checkbox zaznaczylem.

Kanal chyba (chyba, bo AP w funboxie ma kanal wybierany automatycznie) inny, ssid inne.

AP 5G na Funboxie ma jeszcze inne ssid, czyli mam trzy rozne ssid w domu.

Problem zaistnial jakos niedawno, tuz po instalacji na mur beton dzialalo dobrze.

Rzecz wyglada na jakies oglupienie sprzetu, wiec chyba rzeczywiscie nie ma co kombinowac i trzeba zaczac od przywrocenia ustawien fabrycznych, tylko kurna musze haslo do neo znalezc najpierw ;-). Ewentualnie jakby mi ktos potwierdzil, ze zapis i odczyt konfiguracji dziala poprawnie i zapamietuje dane polaczenia neo, to moglbym pojsc w ten desen.

Edited by glorifyday
Link to post
Share on other sites

Informacyjnie dodam, ze to wyglada troche tak, jakby Funbox odwolan do ddns nie przekierowywal na zdefiniowane w konfiguracji urzadzenie, tylko na siebie.

Jak w przegladarce wpisze https://moj.adres.ddns/photo, to widze przez chwile strone ui Funboxa, a potem jakies bledy. Po wifi 2.4G.

Bo jak sie lacze po wifi 5G (albo z posrednictwem drugiego rutera), to mnie ladnie przekierowuje na NASa i pokazuje sie strona startowa photo station.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

tak jakby problem z nat-loopback na funbox.

Link to post
Share on other sites

Ale tylko dla urzadzen podpietych przez wifi po 2.4G.

A ustawienia NAT sa jedne dla calego rutera, nie ustawia sie ich oddzielnie dla jakichkolwiek grup urzadzen.

Wiem, troche przynudzam, bo i tak bez zaorania rutera sie nie obejdzie (restarty i odlaczanie zasilania na dluzej nie pomogly) i wtedy albo pomoze, albo ruter do reklamacji, ale chcialem naswietlic dokladniej obraz.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

spoko @glorifyday , tym bardziej dziwi, że problem ma miejsce jedynie na 1 paśmie Wi-Fi. Tak jak wspominałem, "restnij" funboxa - może coś to pomoże.  Daj znać, jak sprawa wygląda, być może nie obejdzie się bez reklamacji sprzętu. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.