Guest Maff Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 Mam pewną zagwózdkę, z którą nie potrafię sobie poradzić. Otóż dysk (Seagate Expansion) nie przechodzi w stan uśpeinia po wyznaczonej ilości czasu - wcześniej (pare tygodni temu, po kilka zmianach softwarowych) wszystko działało. Na chwile obecną wygląda to tak: Cytuj May 1 22:59:32 sd-idle-2.6[3468]: spinning down /dev/sda after 20 mins May 1 23:00:02 sd-idle-2.6[3468]: spinning up /dev/sda after 30 secs I tyle. Co ciekawe "sda1" to pendrive, na ktorym jest entware (i chyba Transmission). Czyli bez sensu w ogole go usypiać. Dysk HDD jest zamontowany pod sdb1, ale i tak nie ma żadnych komunikatów na ten temat w logach. Po prostu się nie usypia. W ustawieniach na routerze zaznaczyłem, aby nie usypiał "sda" i liczyłem, ze moze wtedy uspi "sdb", ale jak na razie się to nie stało. Gdzie popełniam błąd, że funkcja usypiania nie działa? Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted May 2, 2017 Administrator Report Share Posted May 2, 2017 Używasz serwera mediów DLNA? Wysłane przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Guest Maff Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Nie, tzn. mam wlaczony serwer Itunes i serwer multimediow UPNP, ale z nich nie korzystam - mam urzadzenie nVidia Shield ktore poprzez sambe samo sobie pobiera potrzebne pliki multimedialne do odtwarzania. Powinienem wylaczyc upnp i serwer itunes? Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted May 3, 2017 Administrator Report Share Posted May 3, 2017 Upnp tak, a dlna jest włączone w samym routerze? Wysłane przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Guest Maff Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Nie mam żadnej "opcji" włączenia DLNA. Oto screen: http://imgur.com/a/udk91 Link to post Share on other sites
Guest Roman Dom Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 (edited) Wyłącz serwer iTunes, u mnie to on nie pozwalał usypiać dysku. A miałem ta samą sytuację co Ty. Edited May 20, 2017 by Roman Dom Link to post Share on other sites
Guest Maff Posted May 21, 2017 Report Share Posted May 21, 2017 Tak, dokładnie. Wyłączyłem itunes i inne serwery i wszystko ładnie działa. Dzieki Panowie. Link to post Share on other sites
Administrator house 67 Posted May 21, 2017 Administrator Report Share Posted May 21, 2017 Temat został zamknięty jako rozwiązany. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". Link to post Share on other sites
Recommended Posts