By
Guest house
Witam wszystkich,
na wstępie napiszę, że jestem tu nowy, ale czytuję to forum od jakiegoś czasu i uważam, że tutaj są najlepsi fachowcy odnoście sprzętu i rozwiązań sieciowych. Postanowiłem się w końcu zarejestrować i jeśli założyłem swój temat w złym dziale to proszę o przeniesienie...
Proszę o propozycję niezawodnego sprzętu (za taki uważam Netgear) do stworzenia sieci w domku jednorodzinnym. Internet radiowy 25/3 Mbps. Budżet do 1000 PLN z możliwością nagięcia w razie potrzeby. W zamierzeniu jest zakup dwóch routerów z których pierwszy jako matka ma zostać umieszczony na strychu razem ze switchem do którego zostaną podłączone kable wyprowadzone do wszystkich pokoi i lokalizacji urządzeń. Drugi router zostanie umieszczony na parterze w centralnym miejscu dla wzmocnienia sygnału Wi-Fi tak, żeby wszędzie był dobry zasięg. Lokalizacji po kablu jest 10, więc switch musi posiadać minimum 8 wejść. Do routera matki zatem zostanie podłączony switch i router z parteru, dwa pozostałe wejścia dla najważniejszych urządzeń używanych na stałe (komputer stacjonarny, tv), natomiast przez switch 8 lokalizacji doraźnych w pokojach. Preferowałbym, aby cały sprzęt był tej samej firmy, najlepiej Netgear, ale jeśli inni producenci dają lepsze rozwiązanie w niższej lub podobnej cenie to proszę o propozycje.
Przy okazji pytania...
1. Wcześniej nie przewidziałem dwóch routerów i we wszystkich lokalizacjach mam zrobione wejścia i kable wyprowadzone do skrzynki zbiorczej na strychu, nie będzie problemu jak jedną z tych lokalizacji wykorzystam na podłączenie routera z parteru dla wzmocnienia sygnału Wi-Fi? Drugi router w takim zastosowaniu podłączam normalnie szeregowo za pomocą kabla RJ-45 do routera matki?
2. Czy konfiguracja dwóch routerów tak, aby tworzyły jedną wspólną sieć jest skomplikowana?
3. Jaka jest różnica w zastosowaniu AccessPointa zamiast drugiego routera? Czy to jest korzystniejsze rozwiązanie? Czy konfiguracja jest mniej skomplikowana?
Proszę o rady i propozycje. Z góry dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie!
Recommended Posts