Jump to content

Nowy router po 1043ND

Rate this topic


Guest house

Recommended Posts

Witam.

Obecnie korzystam z routera TP-Link 1043ND już ładnych parę lat. Oczywiście wgrany ostatni Gargoyle od Cezara. Nie wiem czy to wina starego sterownika od wifi ale ostatnio bardzo często zrywa mi połączenia Chciałbym zmienić na coś bardziej wydajnego. Obecny router działa jeszcze z drugim w bridge ponieważ z jednej siec korzystając dwa domki około 200m całości dwa piętra. W obecnym rozwiązaniu zasięg jest OK. Po WIFI podłączonych mam około 15 urządzę. 5 Laptopów reszta telefony i 3 TV. Po eth idziesz NAS Qnapa z którego oglądam filmy. Czasem jest tak ze bufforuje dość długo a w TV pokazuje słabą przepustowość łącza choć router stoi od TV 4m. Z tego co wczytywałem na tym forum interesuje mnie dwa lub trzy modele ASUS RT-AC87U lub nowszy AC88U lub AC3200 tylko jeszcze nie jest dostępny i jego cena pewnie będzie ponad 1000zł oraz NETGEAR R7500 jeżeli było by coś jeszcze chętnie to wezmę pod uwagę lub może na coś zaczekać?

Najbardziej zależy mi na zasięgu oraz tym co będzie miało firmware. OpenVPN jest podstawą wiem ze Asus ma merlina jako alternatywa a co u Netgeara wiem ze na niektóre wchodził Tomato ale chyba te starsze?

Czekam na pomoc z góry dziękuję.

Edited by magg
Link to post
Share on other sites
  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • house

    17

  • Administrator

RT-AC87U ma bardzo dobry zasięg, o RT-AC88U nie wiadomo w sumie nic poza kosmiczną ceną, AC3200 nie jest dobrym rozwiązaniem do domu (najlepiej sprawdzi się w środowisku wielu różnych klientów, rozdzielając klientów na 3 radia). R7500 to w miarę dobry router, ale jego działanie nastręcza użytkownikom problemów ze względu na rzekomo ubogie OFW (alternatywne FW są ale nie sprawdzałem ich działania). 

2 godziny temu, magg napisał:

OpenVPN jest podstawą wiem ze Asus ma merlina jako alternatywa a co u Netgeara wiem ze na niektóre wchodził Tomato ale chyba te starsze?

Tak, na starszy model R7000, na który powinieneś moim zdaniem zwrócić uwagę. Są 4 różne wersje FW (ofw, tomato, ddwrt i xwrt) do wyboru i w każdym jest openvpn. Najlepsza relacja cena/wydajność - sprawdzone i bardzo dobre urządzenie. Nawet tak popularne, że ostatnio coś go zabrakło w sklepach :) Jeśli miałbym obecnie szukać nowego sprzętu to poczekałbym na R7000 ewentualnie sprzętowo zbliżony Asus RT-AC68U, który działa równie dobrze jednak nie może się pochwalić aż takim pokryciem sygnałem jak Netgear (co nie znaczy, że działa źle). 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

zdecydowanie lepiej. 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Na który - R7000 czy R7500 ? 

 

 

Link to post
Share on other sites

Router R7000 dziś otrzymałem bede testował wieczorem. Najgorsza rzeczy w tym że na Tomato ponoć gorzej jest z zasięgiem WIFI w tym routerze :/ co mnie bardzo zmartwiło ponieważ od razu chciałem  go wgrać. Jakaś inna alternatywa z OPENVPN serwerem a może jest OFW?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Nie tylko z zasięgiem, ale i z wydajnością. OpenVPN jest w OFW

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Nie testowałem DD-WRT jakoś specjalnie, kiedyś zaraz po premierze sprawdziłem działanie i nie było źle. Obecnie było już tyle kolejnych buildów, że nie wypowiem się, ale chętnie poczytam jeśli zdasz relację :) 

Odnośnie Fipro - oni tak mają :) 

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

nie ma problemu, wszystko działa poprawnie jeśli wgrywasz zgodnie z instrukcjami. Tak, oglądałem ten FW :

Link to post
Share on other sites

Najlepszą wydajność wifi, zasięg to niestety OFW. Uważaj na najnosze wydanie Xvortex (Merlin) ludzie zgłaszali problemy z pasmem 2.4 i stabilnością. Tomato jest niezłą alyermatywą jeśli tylko akceptujesz niższe prędkości po WIFI i gorszy zasięg. Dramatu nie ma ale różnica odczuwalna. Z drugiej strony daje większe możliwości i wsparcie autora i innych użytkowników.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

pomiędzy dwoma urządzeniami w LAN, zazwyczaj jest to komputer ITX i laptop.

Link to post
Share on other sites

Dobra mam iperf na routerze 1043ND w lapie wyłączone zapory win10  i po tym sie nic nie dzieje chce porównać wartości jak zaraz wstawię Netgera

[email protected]:~# iperf -s -p 5009
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5009
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  4] local 192.168.1.1 port 5009 connected with 192.168.1.12 port 62054

 

Link to post
Share on other sites

Tak mam obecnie na 2,4 z routera 1043ND z gargoyle server na laptopie klient na routerze laptop od routera jakieś 3,5m

[332] local 192.168.1.12 port 5001 connected with 192.168.1.1 port 45482
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[332]  0.0- 1.0 sec  7.43 MBytes  62.3 Mbits/sec
[332]  1.0- 2.0 sec  7.83 MBytes  65.7 Mbits/sec
[332]  2.0- 3.0 sec  7.99 MBytes  67.1 Mbits/sec
[332]  3.0- 4.0 sec  8.31 MBytes  69.7 Mbits/sec
[332]  4.0- 5.0 sec  8.16 MBytes  68.4 Mbits/sec
[332]  5.0- 6.0 sec  8.03 MBytes  67.4 Mbits/sec
[332]  6.0- 7.0 sec  7.95 MBytes  66.7 Mbits/sec
[332]  7.0- 8.0 sec  8.28 MBytes  69.5 Mbits/sec
[332]  8.0- 9.0 sec  8.26 MBytes  69.3 Mbits/sec
[332]  9.0-10.0 sec  8.36 MBytes  70.1 Mbits/sec
[332]  0.0-10.0 sec  80.9 MBytes  67.6 Mbits/sec

Witam.

Router podłączony moja karta Killer N 1202 pokazuje 144Mb/s na 2,4ghz a na 5 ghz jest 300Mb/s

Test z Nasa podłączonego po kablu i lap który stoi obok routera w tym momencie.

[336] local 192.168.1.2 port 5001 connected with 192.168.1.9 port 60951
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[336]  0.0- 1.0 sec  19.9 MBytes   167 Mbits/sec
[336]  1.0- 2.0 sec  20.5 MBytes   172 Mbits/sec
[336]  2.0- 3.0 sec  19.8 MBytes   166 Mbits/sec
[336]  3.0- 4.0 sec  19.7 MBytes   165 Mbits/sec
[336]  4.0- 5.0 sec  20.0 MBytes   168 Mbits/sec
[336]  5.0- 6.0 sec  18.8 MBytes   158 Mbits/sec
[336]  6.0- 7.0 sec  19.9 MBytes   167 Mbits/sec
[336]  7.0- 8.0 sec  20.2 MBytes   169 Mbits/sec
[336]  8.0- 9.0 sec  20.3 MBytes   170 Mbits/sec
[336]  9.0-10.0 sec  20.1 MBytes   168 Mbits/sec
[336]  0.0-10.0 sec   200 MBytes   167 Mbits/sec

Jest OK?

Najbardziej obawiam się jednej rzeczy jak sprawdzam zasięg to stabilność 2,4 jest jaka dziwna tak powinno być?

foto1.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Tak jest ok, lekki tłok masz w eterze. zmień kanał na 2/3/7/8.

Link to post
Share on other sites

Mam problem poniewaz do tej pory wszystko chodzilo bez problemu glowny router to r7000 do tej chwili w trybie bridge do rozszerzania zasiegu chodzil wr842nd jednak stwierdzilem ze w biurku mam jeszcze starego 941nd a na nim ostatnie gargoyle jednak problem pojawia sie ze od teraz oba routery nie dzialaja stabilnie tak jak by te ln dodatkowy traci caly czas ip choc jest dodany po macu na stale. Cos ktos poradzi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Zastąpiłeś TL-WR842ND tym TL-WR941ND, czy TL-WR941ND jest dodatkowym z jakąś inną funkcją w LANie ? Na czym polega problem ?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

@magg zmień adres na taki z poza puli dhcp. Może masz konflikt w sieci i w chwili podłączenia urządzenia oba dostają taki sam adres ? Sprawdź czy w takiej konfiguracji też jest problem. Zakładam że chciałeś zrobić dodatkowy AP żeby powiększyć zasięg w domu. Tak ?

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites

Dokładnie chciałem połączyć dodatkowy AP zeby powiększyć zasięg. Ustawiłem na sztywno ip + te same kanały i jest OK. Problem rozwiązany.

Ale zaczął się kolejny na R7000 cały czas mam OFW jak łączyłem się po 5GHz choć kartę mam w lapie Killer N 1202 to z NASa podpiętego do routera po kablu leciało jakieś 25MB/s teraz jest to 14MB/s nie wiecej czy coś wrzucam tam czy ściągam z niego. Jakaś rada?

Ogólnie powiem wam ze dałem za nowy router 700zł a ma o wiele gorszy zasięg na 2,4GHz niz moj stary 1043ND tragedia... to już nie wiem jak by to było na tomato

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Te same kanały ? Przecież jeden / drugiego wali. Poczytaj wifi roaming

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

To co innego, pomyślałem że to ta sama SSID.

Link to post
Share on other sites
  • Administrator
14 minut temu, magg napisał:

Jak zrobię reconnect z wifi 5Ghz niby idzie ogoło 30/MBs wtedy.

problem z szerokością pasma, raz 20 a raz 40/80 MHz. Masz ustawione na sztywno czy automat ?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • Rainman
      By Rainman
      Witam
      Chciałbym prosić o pomoc w wyborze routera do 500 max 650zł.
      Aktualnie posiadam już dość wysłużony RT-N66U, który delikatnie mówiąc nie domaga.
      Obecnie Router ogarnia około dziesięć urządzeń na powierzchni 70m^2 w bloku z wielkiej płyty takich jak:
      RJ45 -  TV, Konsola, HTPC i NAS na mailnce. 
      Wifi – 5GHz – trzy smartphony, tablet, laptop (głównie gry sieciowe)
      WiFi - 2,4 GHz – drukarka, oraz w (izolowanej) sieci gościnnej odkurzacz.
      Z drugiej strony znajduje się router UPC - aktualny pakiet 150Mbps (w niedalekiej przyszłości 300Mbps lub 500Mbps)
      W tym budżecie znalazłem RT-AC85P , RT-AC68U, R7000. Teraz pytanie, który z nich będzie najbardziej wydajny i z dłuższym wsparciem? 
       
    • konrad573
      By konrad573
      Witam. Mam publiczne ip, router asus rapture ac 2900. Wszystko chyba ok działa. Jest problem jedynie że upnp mimo że jest włączone to nie znajduję: Port mapowania UPnP NAT:    Nieudane [MiniUPnP (http://miniupnp.free.fr/)]. Aktualizowałem oprogramowanie, nic chyba nie ruszałem. A włączone jest upnp ,ale ponowne włączanie nic nie daję. Wcześniej było tak żę było że znalazło i adres routera był i działało. Z portami przekierowywania nie ma problemu są otwarte. Na samym modemie technicolor też upnp nie działa. Dużo wcześniej było też że na samym modemie upnp nie działało a na routerze bez problemu. A teraz nawet na routerze nie działa.
    • muzykcb
      By muzykcb
      Cześć.
      Posiadam RT-AC68U z podłączonym dyskiem,
      Dwukierunkowy system IPS (ang. Intrusion Prevention System) blokuje połączenie MAC: CC:E1:7F:83:F7:41
       
      Nie mam żadnego urządzenia o takim numerze MAC, sprawdzałem wielokrotnie w logach i opcji dzierżawy DHCP – nie ma tam żadnej wzmianki o tym numerze MAC.  
       
      Pytanie czy to jest numer urządzenia zewnętrznego które przeprowadza jakieś próby włamania i jest blokowane przez IPS czy to jednak jakieś urządzenie w moim pobliżu ( np. sąsiada który próbuje się połączyć) ?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.