HydePark
Discussions not related to other forum sections - news and events from the world, cinema and television, books, music, sport, your views on various issues and many more ...
15 topics in this forum
-
Młodemu się marzy karta do gier
by glorifyday- 2 followers
- 3 replies
- 170 views
Co tera na topie? Do około tysiaka. Wymyślił GTX 1660. Ma to ręce i nogi? W jego risercz niespecjalnie ufam, za bardzo wierzy jutubowi .
-
Jaki smartfon warty uwagi 2020
by neon- 2 followers
- 11 replies
- 330 views
Witam, na początku pozdrawiam Wszystkich w tych ciekawych czasach:) chciałem zapytać może byście doradzili jakiś dobry smartfon do 2500 zł. Oferta jest tak szeroka na rynku, że idzie troszkę zgłupieć ? Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi.
-
Wymiana Netgear R7000 na Synology RT2600ac
by Guest house- 5 replies
- 798 views
@house Wg Twojej stopki masz teraz RT2600ac, czy po prostu aktualnie testujesz go ? Wymiana R7000 na wspomniany, to duży krok do przodu ? Mam mieć net 800/80 Mb/s od kwietnia, czy po WiFi i z karta w lapku AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352 - da mi wieksze prędkości ? Aktualnie mam 300Mb/s i osiagam po WiFi wg speedtest.net średnio 320Mb/s ...
-
Ddos turn on or off
by Guest house- 2 replies
- 517 views
Czy ustawienie ddos w routerze powinno być włączone ? Tak samo czy upnp ? Pozdrawiam Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
-
UrBackup na Raspberry Pi 2
by Openitbot- 0 replies
- 229 views
Czesc Od jakiegos czasu zastanawialem sie nad wdrozeniem w mojej sieci domowej jakiegos systemu backupowego. Tak sie sklada ze posiadam dwa komputery RPI w wersji 2 i 3. Wersja 3 dziala jako Media Center natomiast dwojka byla do dzisiaj tylko serverem OpenVPN. Probowalem uzywac dostepnych funkcjonalnosci w moim serwerze ReadyNAS ale dziala to srednio i tak naprawde pozwala tylko na synchronizacje danych z komputerem. Nie jest to dokladnie to na czym mi zalezy. Postanawilem wiec zaprzagnac do tego celu moje RPI 2. Od razu zaznaczam ze sie do tego celu za bardzo nie nadaje ze wzgledy na niska wydajnosc. Duzo lepszym rozwiazaniem byl by jakis starszy komputer lub przyna…
-
Zwiększenie prędkości połączenia - jakie routery?
by Guest house- 13 replies
- 1.7k views
Witajcie Zwracam się do Was z zapytaniem - czy jest możliwość przyspieszenia połączenia między dwoma punktami (A i B - jak na rys). Opis miejsca i otoczenia: - teren zabudowany, stare (przedwojenne) i nowe (powojenne) kamienice. Na parterze sklepy, na piętrach w 90% mieszkania. - punkty A i B są po tej samej stronie ulicy - punkty A i B są na tej samej wysokości - 1. piętro - na przeciwko punktu A są kamienice - na przeciwko punktu B jest więcej otwartej przestrzeni (drzewo), budynki nieco dalej Obecne połączenie: - punkt A dostaje internet z kabla i rozsyła przez WiFi do punktu B - punkt B odbiera przez WiFi. - w obu punktach są małe siec…
-
Ustawienie DNS w routerze 1 2
by neon- 40 replies
- 3.8k views
Ostatnio użyłem programu Namebench do sprawdzenia DNS w mojej lokalizacji. Mimo, że mam internet w tej siedzibie w multimedia ww. program pokazał mi, że serwer Neostrade/TP byłby o 35 % szybszy. Mimo wszystko jakoś nie mam zaufania do serwerów TP. Stąd moje pytanie na jakie zmieniacie DNS jak już to robicie. Czy jedynym wyjściem jest tylko DNS Google ? testuję jeszcze DNS Benchmark, ale jeszcze skan się nie skończył
-
- 5 replies
- 2.5k views
Odpowiedz na to może nie być taka oczywista jak się wydaje. Dzięki uprzejmości Bodzio załączam odpowiedz jak można np. wykorzystać port usb w routerze. Bodzio: A Wy jak wykorzystujecie ???
-
Czy no-ip zmienia zasady prowadzenia darmowych nazw hostow?
by Guest house- 4 replies
- 4.7k views
Dostalem z no-ip maila nastepujacej tresci: Czy to jakas zmiana polityki? Pierwszy raz cos takiego dostalem. Jakas alternatywa dla no-ip? Wymagania mam praktycznie zerowe, poza tym, zeby bylo bezobslugowo i za darmo. Nazwy sa mi potrzebne wylacznie na wlasny uzytek do zdalenego dostepu do domu. IP mam zmienne, wiec jakis staly alias jest przydatny. DDNS Synology mi chyba nie wystarczy o tyle, ze NAS nie pracuje 24/7... chociaz... jesliby dalo sie jakos skonfigurowac odswiezanie tego DDNSa z rutera z Tomato na pokladzie, to wiecej do szczescia nie potrzebuje.
-
szafka na NAS, sprzęt sieciowy itp.
by Guest house- 17 replies
- 5.1k views
nie miałem pojęcia gdzie to wstawić. chciałem zapytać jakie macie rozwiązania tzn. gdzie trzymacie swoje routery i np. Synology ? ostatnio zastanawiam się jak rozwiązać u mnie te zagadnienie. w sieci jest mnóstwo pomysłów np. szafek, półek itp. a jak u Was ?
-
Router Dual WAN - statystyka www
by Guest house- 1 reply
- 1.6k views
Witam, Potrzebuję zakupić router z dwoma portami WAN z load balancingiem. Chciałbym również mieć możliwość zrobienia statystki oglądanych www z poszczególnych adresów IP (najlepiej z poziomu routera skoro cały ruch będzie przez niego przechodził). Żaden opis z pośród sprzętów które przeglądałem nie daje takiej opcji, a przeglądałem: TP-LINK :: TL-ER6020 Cisco :: RV042G-K9-EU Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie które pozwoliłoby na stworzenie takiej statystyki z poziomu routera z dwoma portami wan? Pozdrawiam Krzysiek
-
Zwiększenie zasięgu sieci poprzez drugi router
by Guest house- 7 replies
- 2.9k views
Witam Posiadam Asus RT-N66U i chciałbym teraz zakupić Tp-Link TD-W8970 aby zwiększyć zasięg sieci poprzez podłączenie go kablem Ethernet. Czy dobrze będzie współpracował z moim asusem i czy wart kupna jest ten Tp-Link TD-W8970. Pozdrawiam
-
10 zasad jak bezpiecznie korzystać z routera
by Guest house- 8 replies
- 2.6k views
Na łamach portalu telix.pl pojawił sie dość ciekawy artykuł : http://www.telix.pl/artykul/10-zasad-jak-bezpiecznie-korzystac-z-routera-3,60531.html W samej wiadomości nie byłoby nic nadzwyczajnego gdyby nie punkt 10 tego "rozkładu jazdy"
-
Router + USB czy Router + NAS
by Guest house- 6 replies
- 8.7k views
To mój pierwszy post na forum także wypada się przywitać, a zatem - witam Panów i być może Panie Ale do rzeczy. Zwracam się do Was z prośbą o radę. Przy okazji remontu mieszkania planuję stworzyć sobie taką małą sieć multimedialną Jednak wybór konkretnych rozwiązań nie jest już tak prosty jako, że na rynku istnieje co najmniej kilka konkurencyjnych rozwiązań i produktów, a żaden z nich nie jest wyraźnie gorszy lub lepszy od pozostałych. Co chcę zrobić? Z grubsza następującą rzecz: Zakupić dobry router obsługujący standard AC: tutaj mam wielki dylemat pomiędzy Netgearem R7000 a Asusem RT-AC68U; Dostarczyć do sieci magazyn danych. Miałby służyć przec…
-
problem z konfiguracją rutera
by Guest house- 4 replies
- 2.2k views
Witam. Mam kłopot z ruterem tplink, soft ddwrt chociaż soft raczej nie chyba nie ma znaczenia. Laptop byl podlaczony do sieci wifi, IP rutera i brama 192.168.1.1, IP rutera z DDWRT podpietego do gniazda LAN laptopa 192.168.100.1. Podpinam ddwrt do laptopa i net znika, odłaczam-net jest. Jak jest net z palucha usb net nie znika. DDwrt czysty po resecie, zmienilem tylko IP. w trakcie pisania pomyslalem, czy nie powinienem ustawic na sztywno innej bramy na DDWRT? Mój cel to taka konfiguracja https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=17234&pid=128911#post_127870 .